Ryż niskobiałkowy | PKUconnect

Blog dla rodziców PHEżyj to sam

Iza Gontarek

Ryż niskobiałkowy

Ryż niskobiałkowy różni się nieco w smaku od wersji wysokobiałkowej. W moim odczuciu nieznacznie. W smaku jest naprawdę dobry, a jeśli przyrządzisz go w odpowiedni sposób potrafi zaskoczyć nawet smakoszy. Oto kilka przepisów na nasze dania ryżowe.

Curry z ryżem

Składniki

Ryż nb

cebula

papryka czerwona

por (jaśniejsza część o długości 10 cm)

garść posiekanej włoszczyzny

garść kukurydzy z puszki

2 ząbki czosnku

ok. 2 łyżki curry

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Wodę na ryż zagotować, posolić i dodać 2 łyżeczki curry. Do wrzątku wrzucić ryż i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, por i cebulę. Dodać 2 łyżki curry i trochę soli.
  4. Paprykę pokroić w paski, następnie dodać do pora i cebuli.
  5. Wrzucić włoszczyznę i do wszystkiego wlać ok. pół szklanki wody. 
  6. Dusić wszystko przez ok 15-20 min. 
  7. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i pokrojony czosnek. 
  8. Przyprawić pieprzem.
  9. Danie można podać na 2 sposoby. Pierwszy tak jak na zdjęciu - ugotowany ryż układamy na brzegi talerza i na środku dajemy farsz z warzywami. Drugi sposób wszystko razem wymieszać.

 

Warzywa w sosie słodko – kwaśnym

Składniki:

1 czerwona papryka

1 marchewka

1/4 ananasa

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)

4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)

szczypta zmielonego białego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki ketchupu

 

Przygotowanie:

1. Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa pokroić na cienkie plasterki.

2. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.

3. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej, dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.

4. Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.

5. Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.

 

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

125 g ryżu nb

125 ml mleka lp-drink

125 ml wody

połowę cukier wanilinowy lub esencji wanilii

szczypta soli

2-3 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek)

1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania

50 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka masła + odrobina do wysmarowania formy

 

W garnku zagotuj mleko wraz z wodą. Następnie dodaj ryż, dodaj cukier waniliowy, sól, a następnie gotuj całość do całkowitego wchłonięcia się płynu, od czasu do czasu mieszając. 

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon i opcjonalnie cukier.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. 

Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko masłem i wyłóż połowę ryżu. Wyrównaj wierzch i wyłóż jabłka z cynamonem. Ponownie wyrównaj i przykryj jabłka pozostałą warstwą ryżu. Wygładź wierzch, polej ryż równomiernie śmietanką i w kilku miejscach rozłóż kawałki masła. 

Ryż zapiekaj przez około 25-30 minut.  Smacznego!

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.