PKU Connect

Maksymalny poziom naładowania pozytywną energią!

Dzielmy się pozytywną energią!

Lepiej biec i potykać się po drodze, niż stać w miejscu

Blog kulinarny „PKU od kuchni”

Marysia

Jestem osiemnastoletnią studentką medycyny, której marzy się wyjazd do Nowej Zelandii i wielu innych zakątków świata. Uwielbiam jeździć na nartach, jeździć konno, wpadać na koncerty ze znajomymi i czytać o nowościach na temat zdrowego odżywiania. Przy tym wszystkim, zawsze ceniłam sobie dobre jedzenie, którego moja dieta nigdy nie ograniczała. Samo gotowanie stało się dla mnie czymś zupełnie naturalnym, w czym czuję się całkiem niezła i co za każdym razem sprawia mi ogromną radość. W dużej mierze, to właśnie przez tę dietę, uważam siebie za osobę kreatywną.

Justyna

Jestem dwudziestoletnią studentką energetyki. Uwielbiam śmiać się, aktywnie spędzać  czas, podróżować i odkrywać nowe smaki. Zawsze wszędzie mnie pełno stąd pewnie  moje roztrzepanie :)  Jestem szalona, zawsze pełna energii, którą staram dzielić się z innymi. Gotowanie uspokaja, relaksuje i wprowadza harmonie w moje życie. Inspiracje kulinarne odnajduję każdego dnia oglądając programy kulinarne, czytając blogi o gotowaniu, odwiedzając nowe restauracje czy też inspirując się daniami znajomych.
tumblr_my9qsdKGAi1sv372fo1_1280

Wesołych Świąt!

Kochani!  W tym szczególnym dniu przyjmijcie od nas życzenia:                                 Przede wszystkim Świąt przepełnionych rodzinnym ciepłem,                ...

Czytaj więcej
20151220_120903

5 sposobów na jadalne prezenty

  Dawno nie było naszego cyklu, prawda? Wigilia już za 10 dni, praca wre, pierniczki się pieką, pierogi lepią, a w tle delikatne dźwięki świątecznych piosenek. Wszystkie prezenty już...

Czytaj więcej
DSC_0058

flaczki z boczniaków

  Niestety okres grzybobrania mamy już za sobą. Ja szczególną fanką chodzenia po lesie i zbierania grzybów nie jestem, ale Moja Mama owszem . W wakacje i wczesną jesienią jest u nas...

Czytaj więcej
3-20151130_104528

Jesienne pasty

Jednym z największych dla mnie wyzwań w diecie PKU było dla mnie jedzenie do szkoły. Jako, że zawsze byłam strasznym niejadkiem, mało które kanapki mi faktycznie smakowały. Poza tym ile...

Czytaj więcej
DSC_0092

Kopytka dyniowe

Co prawda plan na dzisiejszy wpis miałam nieco inny Chciałam zrobić placki dyniowe, ale w najnowszym magazynie PKUConnect znajdziecie taki przepis zamieszczony przez Jerzego....

Czytaj więcej
neil2

Wywiad z Szefem Neilem

O tegorocznej konferencji ESPKU opowiedziały nieco Justyna i Karolina. Moja relacja będzie się nieco różnić. Takie wydarzenia zawsze traktuję jako fantastyczną możliwość, żeby poznać...

Czytaj więcej
DSC_0152

Konferencja E.S.PKU 2015

   . W dniach 22-25.10.2015 odbyła się coroczna konferencja ESPKU w Berlinie. Zapewne przejdzie ona do historii pod względem największej ilości uczestników. 450 uczestników! 450 osób,...

Czytaj więcej
20151011_164125

Jacket Potatoes

  Jacket Potatoes to danie kuchni… tak, brytyjskiej. Są tam bardzo popularne, często podawane z fasolą i serem. Opcja zdecydowanie nie dla nas, ale sam pomysł możemy przecież...

Czytaj więcej
DSC_0053(1)

Jesienne leczo

Chyba nie muszę nikomu przedstawiać czym jest leczo. Ma niewątpliwie szerokie grono wielbicieli, ale są i tacy którzy za nim nie przepadają. Przyrządzane na tysiące różnych sposobów-...

Czytaj więcej
20150914_142532

The Londoner’s Street Food

  Wiadomo, że brytyjska kuchnia nie należy do najbardziej wybitnych na świecie i jest… średnio przyjazna fenylakom. Mimo wszystko, Londyn jest jednym z nielicznych miejsc w Europie,...

Czytaj więcej
DSC_0075

Makaron z jarmużem i grillowanymi pomidorkami

Wyjątkowo w tym roku ten okres przejściowy między latem a jesienią mamy wyjątkowo ciepły i przyjemny. Ostatnio przyszło mi do głowy właśnie takie danie, które nieco łączy te jeszcze...

Czytaj więcej
DSC_0078

Kluski na parze z ciepłym sosem jeżynowyn

. Bułki na parze to zdecydowanie jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Pamiętam jak mama wielokrotnie przyrządzała pyszne, pulchne buły- najlepsze były oczywiście te jeszcze...

Czytaj więcej
zlotaszkola

Szkolne wyjazdy

No to co! Szkoła ruszyła pełną parą! Wiadomo, że to dopiero wrzesień i wszystko się dopiero rozkręca, jednak wszyscy tęsknimy za wakacjami (ja jestem o tyle farciarą, że swoje wakacje w...

Czytaj więcej
DSC_0044

Curry warzywne

Curry to typowo indyjskie danie. Istnieje mnóstwo odmian, które różnią się między sobą głównie kompozycją przypraw. Jednak typowymi ziołami dodawanymi do curry są zwykle: kmin rzymski,...

Czytaj więcej
IMG_1572

Ekspresowa margarita

  Wiem, że na blogu znajduje się już przepis na pizzę niskobiałkową. Jednak chciałam się z Wami podzielić przepisem alternatywnym. Pizza, którą chcę zaproponować jest bardzo prosta...

Czytaj więcej
DSC_0050

Wakacyjny kierunek- Malta

, Dla niektórych wakacje powoli dobiegają końca. Ja jeszcze (na szczęście) mogę cieszyć się wakacjami ponad miesiąc- przywilej studentów  Mam nadzieję, że wykorzystujecie wakacje w...

Czytaj więcej
IMG_1551

Słodkie bułeczki z truskawkami

Muszę przyznać, że ten przepis był moim eksperymentem kulinarnym. Jednak nadal nie mogę się go nachwalić! Chodzę i wszystkim naokoło opowiadam o moim małym kuchennym sukcesie. Dawno z...

Czytaj więcej
DSC_0036

Makaron z cukinii

  Kolejne danie, które planowałam zrobić już jakiś czas temu. Myślę, że jest idealne jako obiad w czasie letnich upałów. Ale także fajnie sprawdza się podczas wyjazdów, gdy trzeba...

Czytaj więcej
7453532_danzig-_1_1

Subiektywny przewodnik po Trójmieście

    Gdańsk, Sopot i Gdynia to jedne z najpopularniejszych wakacyjnych destynacji w Polsce. Co roku w lipcu i sierpniu przyjeżdża tu cała masa zarówno Polaków, jak i obcokrajowców....

Czytaj więcej
DSC_0099

Zapiekane pomidory

Nie wiem jak Wy, ale ja mogłabym jeść pomidory non stop. Zwłaszcza teraz kiedy jest na nie sezon, zwłaszcza kiedy są to malinówki.. Uwielbiam ich słodkawy smak. Najlepsze są po prostu z...

Czytaj więcej

Tabela PHE

Sprawdź

Kalkulator PHE

Oblicz

Najczęściej zadawane
pytania

Sprawdź
loading