Czy można zarazić się SARS-CoV-2 przez żywność ? | PKUconnect

Najnowsze doniesienia

Czy można zarazić się SARS-CoV-2 przez żywność ?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA - European Food Safety Authority) informuje, że obecnie nie ma dowodów, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia nowego koronawirusa. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) wyjaśnia, że wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka głównie drogą kropelkową. Dotykanie produktu spożywczego, na którym jest wirus, a następnie dotykanie własnych ust, nosa lub oczu nie jest uważane przez środowiska naukowe za jego główny sposób rozprzestrzeniania się. Nie można jednak wykluczyć, że jest to jedna z potencjalnych dróg zakażenia, więc należy zachować szczególną ostrożność.

Poniżej kilka pomocnych zasad prawidłowej higieny podczas kupowania (oprócz tych, które już znamy z rządowych komunikatów) i przygotowywania posiłków, nie tylko dla pacjentów z PKU.

  • Zakupu pieczywa, należy dokonywać w miejscu, gdzie nie mają do niego bezpośredniego dostępu inni kupujący jak np. piekarnia lub mały sklepik.

  • Wybieraj tę żywność, która została tak przygotowana, aby była bezpieczna np. pasteryzowane mleko, również roślinne czy zapakowane w folię, np.: ser PKU.

  • Z uwagi na to, że wirusy nie rosną w żywności (tak jak bakterie czy pleśnie) ich ilość na jej powierzchni będzie maleć z czasem. Więc staraj się nie spożywać pieczywa bezpośrednio po przyniesieniu do domu tylko odłóż je na 24 h. Jeżeli jednak chcesz zjeść bułki niedługo po zakupieniu, włóż je na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65°C. Badania pokazują, że wirus SARS-CoV-2 ginie w temp. 70°C po ok. 5 min.

  • Ten sam okres odczekania ok. 24 godzin przed konsumpcją proponuję zachować, także dla innych świeżych produktów spożywczych, przechowywanych w temp. pokojowej.

  • Czas ekspozycji wirusa na produkcie może ulec wydłużeniu, jeżeli bezpośrednio po przyniesieniu do domu, włożysz świeże produkty do chłodziarki lub zamrozisz.

  • Wirus wykazuje dużą stabilność w niskich temperaturach, dlatego w przypadku świeżych warzyw i owoców należy wyjąć je z siatki i pozostawić na czystej serwetce przez około dobę. Dopiero po tym czasie umyj je pod ciepłą, bieżącą wodą i włóż do lodówki lub zamroź. Jeśli potrzebujesz użyć je wcześniej, to po przyniesieniu do domu starannie umyj je wodą z detergentem, przelej gorącą wodą, a te używane do surówki dodatkowo przemyj wodą z octem, a na koniec starannie opłucz.

  • Do krojenia warzyw, owoców jak też i innych produktów używaj zawsze czystej deski i noża.

  • Pomimo iż w surowych warzywach i owocach jest więcej substancji odżywczych, to w obecnej sytuacji zaleca się, aby spożywać posiłki poddane obróbce termicznej.

    • Zupy doprowadzaj do wrzenia,

    • a odgrzewaną żywność przed spożyciem odgrzej do temperatury >70°C.

    • Produkty suche, w papierowych i tekturowych opakowaniach należy pozostawić na 24h, po tym czasie wirusa nie powinno już być na powierzchni opakowania. Jeśli chcemy wyjąć żywność z opakowania plastikowego, należy umyć ręce, produkt ostrożnie odpakować, ponownie umyć ręce i przenieść zawartość opakowania do czystego pojemnika przeznaczonego do produktów spożywczych.

    • Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku mrożonek. Nie należy ich odmrażać, tylko bezpośrednio zamrożony produkt użyć do gotowania.

    • Dodatkowo oddzielaj produkty surowe od ugotowanych, aby ograniczyć ryzyko przeniesienia się między nimi zanieczyszczeń krzyżowych w tym wirusów.

Dla zachowania bezpieczeństwa kluczowe jest umycie rąk zaraz po przyjściu do domu, zanim rozpoczniemy rozpakowywanie zakupów. Podczas rozpakowywania żywności należy uważać, aby nie dotykać dłońmi twarzy. Na koniec zdezynfekuj wszystkie powierzchnie, z którymi miała styczność przyniesiona żywność. Torbę wielorazowego użytku najlepiej od razu uprać.

Także w czasie przygotowywania posiłków należy myć ręce, narzędzia kuchenne, ale również dezynfekować blat kuchenny, uchwyty lodówki, piekarnika i szafek - te powierzchnie, które dotykane są dłońmi przez różnych domowników. Powodzenia!

Dietetyk Kamilla Strączek

Na podstawie:

www.gis.gov.pl

https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/koronawirus-covid-19-czy-w-dobie-pandemii-zywnosc-jest-bezpieczna,6799,n,192

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/234747,czy-polacy-wiedza-jak-postepowac-z-zywnoscia-w-dobie-pandemii-covid-19

https://dietetica.com.pl/blog/czy-mozna-sie-zarazic-koronawirusem-sars-cov19-przez-zywnosc.html

 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----