Za słodko… za słono… za tłusto? Za słodko | PKUconnect

Blog dietetyka

Izabela Horka

Za słodko… za słono… za tłusto? Za słodko

A może lepiej częściej, ale mniej?

W naszym codziennym żywieniu czasami popełniamy tzw. 3 niezamierzone grzechy :

→ po pierwsze: jemy za słodko

→ po drugie: jemy za słono

→ po trzecie: jemy za tłusto

Oczywiście nie każdy może podpisać się pod tym stwierdzeniem, ale…
ilu z Nas korzystających z portalu PKUconnect nie używa cukru i soli?
Ilu z nas rezygnuje ze smarowania pieczywa i zamiast smażenia potraw wybiera parowanie?
Dobre pytanie, na które każdy musi sam sobie odpowiedzieć…

Ale wracamy do rozważania naszego tematu. Dziś podpowiem wam jak uniknąć pierwszego niezamierzonego grzechu. Coraz częściej na wizycie
w poradni pada pytanie – ,,Czym posłodzić herbatę, czym innym jak nie cukrem?” To stwierdzenie coraz częściej pada z ust rodziców naszych malusińskich, wprowadzanych co dopiero w świat diety PKU.

Jak zatem odżywiać się zdrowo nie rezygnując jednocześnie z odrobiny słodyczy? Co zrobić, żeby nie jeść…

 

  1. Za słodko

Cukier to nic innego jak czyste węglowodany proste tzw. ,,puste kalorie”, które szybko przechodzą do krwioobiegu, dając tylko krótkotrwałe uczucie sytości. Cukier nie jest trucizną jak twierdzą niektórzy specjaliści, ale trzeba znać też umiar w jego stosowaniu chociażby ze względu na coraz częściej występującą próchnicę zębów. ¹

Niektórzy nawet nie wiedzą jak wiele rodzajów cukru jest dostępnych na polskim rynku, są oczywiście różne odmiany cukru np. brązowy czy biały, trzcinowy, kokosowy, buraczany, ale który najlepiej wybrać? Oto jest pytanie! Ja nie korzystam z cukru wcale jako dodatku do herbaty czy kawy, ale stosuję go w kuchni tylko do przyprawiania potraw i dań, które tego wymagają.

Poniżej przedstawiam Wam krótką charakterystykę cukrów, może każdy wybierze idealny dla siebie. Nie koniecznie sugerujcie się starym powiedzeniem, że tylko cukier brązowy jest zdrowy, bo nie ma na rynku jednego idealnego cukru brązowego czy białego. Jaka jest różnica między nimi? Produkcja rafinowanego cukru brązowego jest taka sama jak białego jednak w końcowym etapie dodaje się do niego melasę, która nadaje brązowy kolor.
→ cukier biały najpopularniejszy i najczęściej używany, poddany jest procesowi rafinacji, czyli oczyszczania w wyniku czego jego skład zredukowany jest niemalże do samej sacharozy.

 

→ cukier brązowy jest dostępny w kilku rodzajach: cukier brązowy rafinowany – trzcinowy lub buraczany lub cukier brązowy nierafinowany, trzcinowy lub buraczany. Skąd te różnice? Uzależnione są od procesu rafinacji, który pozbawia cukier wszystkich składników mineralnych jakie zawarte są w burakach czy trzcinie cukrowej.

 

→ cukier brązowy nierafinowany nie został poddany procesowi oczyszczania, a jego kolor jest naturalny. Plusem jest zawartość składników mineralnych: żelazo, magnez, wapń czy potas i sacharozę. Cukier ten wg mnie jest lepszym wyborem, jednak musimy liczyć się
z jego wyższą ceną. Brązowego cukru, jednak nie należy traktować jako cennego źródła wapnia czy potasu. Ilość tych składników jest niewystarczająca, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu,
a należy pamiętać, że cukier to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, których nie powinnyśmy spożywać w dużych ilościach.

 

→ cukier kokosowy jest bogaty w wiele składników odżywczych takich jak magnez, potas, cynk oraz żelazo. Obfituje również w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6, a podstawowym składnikiem, nadającym słodki smak jest sacharoza (70–79%), a obok niej występuje glukoza
i fruktoza (3–9%). Cukier kokosowy produkowany jest z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej, z którego pozyskiwany jest cukier.

 

→ stewia jest 300 razy słodsza od cukru, stosowana jest jako naturalny słodzik lub wzmacniacz smaku. Dietetycy obecnie uznają stewię za najlepszą substancję zastępującą wszechobecny cukier. Nie powoduje powstawania próchnicy, nie jest kaloryczna, ma zerowy indeks glikemiczny. Liście stewii bogate są w mikroelementy – żelazo, magnez, potas i wapń. Co więcej, roślina ta dostarcza również witamin z grupy B, witaminę C i beta – karoten. Stewia jest rośliną pochodząca z Paragwaju, ale już w Polsce można kupić ją w postaci doniczkowej roślinki, którą sami możemy hodować na okiennym parapecie i cieszyć się jej świeżością.

 

→ aspartam jest substancją chemiczną stosowaną w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru. Występuje w ogromnej ilości produktów spożywczych – gumach do żucia, napojach, słodyczach. Jest składnikiem wielu produktów dietetycznych, bowiem znacznie obniża ich kaloryczność, co wielu z nas niewątpliwie uzna za duży plus.
UWAGA: W diecie PKU substancja ta jest zabroniona!
→ syrop glukozowo-fruktozowy jego źródłem jest kukurydza, którą przetwarza się na skrobię kukurydzianą, a po obróbce chemicznej
z użyciem kwasów i enzymów powstaje syrop zawierający 55% glukozy, 42% fruktozy oraz 3% innych cukrów. Syrop glukozowo – fruktozowy jest jednak niezdrowym dodatkiem do żywności. Powoduje on wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a zawarta w nim fruktoza powoduje wzrost produkcji tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji przyspiesza przybieranie na wadze i może prowadzić do otyłości.

 

Czytajmy etykiety!!! Jak się okazuje nie każdy brązowy cukier jest zdrowszy od cukru białego. W przypadku rafinowanego cukru nie ma różnicy dla naszego zdrowia, który z nich wybierzemy. Nie dajmy się zwieść producentom, którzy wymyślają coraz nowsze nazwy produktu,
a skład ten sam. Czytajmy etykiety! Nawet, jeśli na opakowaniu napisane jest “cukier trzcinowy” nie oznacza to, że będzie on lepszy od cukru białego. Na etykietach cukier kryje się pod różnymi nazwami np. :

Cukier brązowy, cukier trzcinowy, cukier inwertowany, cukier kukurydziany, dekstroza, dekstryna, ekstrakt słodu jęczmiennego, fruktoza, glukoza, karmel, koncentrat soku owocowego, ksylitom, laktoza, maltodekstryna, maltoza, melasa, sacharoza, słód kukurydziany, syrop klonowy, syrop kukurydziany, syrop ryżowy, syrop słodowy, syrop z agawy, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier demerara, muscavado…

Uff! Ile się tego nazbierało… Dosyć! Wybierajmy produkty bez dodatku cukru, bo płyną z tego same korzyści dla naszego zdrowia.

 

Korzyści z ograniczenia cukru w diecie:

  1. Zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka
  2. Zmniejszone ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne
  3. Zdrowe zęby i gładka skóra
  4. ,,Zero” pustych kalorii w diecie
  5. Większa energia i koncentracja
  6. Zmniejszona potrzeba jedzenia

 

Podsumowująnasze słodkie rozważania można stwierdzić, że jedyne co możemy zrobić to postawić na produkty świeże, jak najmniej przetworzone. Zawierają one znacznie mniejszą ilość cukru, a w dodatku wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Pamiętajmy, że źródłem cukru są nie tylko słodycze. Producenci ukrywają go nawet w wędlinach i serach. Zatem czytajmy dokładnie etykiety i jak we wszystkim zachowajmy umiar oraz zdrowy rozsądek.

 

¹Próchnica www.przeglepidemiol.pzh.gov.pl/

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----