Sernik niskobiałkowy | PKUconnect

Blog dla rodziców PHEżyj to sam

Iza Gontarek

Sernik niskobiałkowy

Od jakiegoś czasu przebywam w domu, więc mam sporo czasu na wymyślanie różnych dań i potraw naszemu fenylakowi. Przyznam szczerze, że nie zawsze mu smakują. Na słodkie dania nie ma ochoty, aczkolwiek ostatnio na tapecie pojawiły się lizaki. Określenie „pojawiły się” jest może nieco na wyrost, gdyż to tylko jeden na 2 tygodnie. Stwierdziłam jednak, że spróbuję coś upiec. W okresie jesiennym zawsze przychodzi taki etap, że chcę aby w domu pachniało cynamonem lub po prostu ciastem. To już taki efekt „ciepłego gniazda” lub „domowego ogniska” 

Poprzeczkę ustawiłam sobie dość wysoko. Postanowiłam zrobić sernik niskobiałkowy. Trochę inny, bo z puree z dyni. I powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się takiego efektu. Myślałam, że po rozkrojeniu wszystko popłynie na boki. A tu miłe zaskoczenie, trzyma się! Następnym razem dodam pektynę lub agar agar aby miało bardziej „zbitą” strukturę.

2

Składniki:

Masa serowa

  • 500 ml mleka lp-drink, może być też inne
  • 190 g masła
  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 110 g drobnego cukru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 100g puree z dyni

 

Ciasto, spód

  • 225 g mąki niskobiałkowej
  • 60 g drobnego jasnobrązowego cukru
  • 150 g masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania

Ciasto, spód

Margarynę lub masło pokrój na małe kawałki i rozetrzyj z mąką niskobiałkową i cukrem. Zagnieć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa. Rozwałkuj, przełóż do tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 25 minut w temperaturze ok. 200°C.

 

Masa serowa

Do garnka wlać rozrobiony lp-drink, masło i mąkę kukurydzianą. Umieść na małym ogniu, za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj do momentu, gdy masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki na 4 godziny aby masa bardziej stężała. Za pomocą miksera ubijaj masę serową aż stanie się lekka i puszysta. Dodaj cukier, puree z dyni i sok z cytryny, ubijaj przez kolejne
2 minuty. Masę przełóż do formy na spód z ciasta, łyżką wyrównaj jej powierzchnię.

Ciasto włóż do lodówki na kolejne 3–4 godziny.

2

 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----