Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.

Blog Justyny

Justyna Socha

Co nieco o cukrze

Cukier nie bez przyczyny określany jest, jako biała śmierć. Dodawany do większości
produktów, staje się niebezpieczną pułapką dla nas, czyli konsumentów. Znajdziemy
go przede wszystkim w żywności modyfikowanej, w napojach czy wielu dodatkach do dań.

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jakie ilości dziennie go spożywacie, oraz jakie są
zalecenia?


Zatem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożycie cukrów prostych
nie przekraczało 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Biorąc pod uwagę, że
średnie spożycie kalorii przez zdrową osobę dorosłą to 2000kcal, cukier powinien dostarczyć
200kcal.
Natomiast 1 łyżeczka cukru to około 20kcal. Zatem jego spożycie powinno zamykać się w 10
łyżeczkach, czyli 50 gramach dziennie.
Kolejne wytyczne mówią o tym, że spożywanie cukru w ilości 5% zapotrzebowania
kalorycznego pozwoli na zmniejszenie negatywnych skutków zdrowotnych, które są
związane z ich spożywaniem. Czyli idealnie byłoby dostarczać około 5 łyżeczek cukru
dziennie.


Jak jest zatem w praktyce?
Często myślimy, że jeśli nie słodzimy herbaty bądź kawy, pijemy przeważnie wodę to
spożywamy go tylko znikome ilości. A czy wiecie, że cukier znajduje się praktycznie wszędzie?
Można go znaleźć w chlebie, jogurtach, napojach, ketchupie, sosie sałatkowych czy nawet w
ryżu i wielu, wielu innych produktach?! W bardzo łatwy sposób, poprzez nieczytanie składów
produktów możemy dostarczyć do organizmu ogromne ilości słodzików.
Jak to zwykle bywa z osobami z Fenyloketonurią owszem, skupiamy się na składzie produktu
oraz zawartości białka, ale w wielu przypadkach nie zwracamy uwagi na zawartość cukru w
produkcie. Ale chyba nie tylko my mamy z tym problem (), ponieważ statystyki pokazują,
że spożywamy do 75gram cukru dziennie! Zatem znacznie przekraczamy normy.

Jednak cukier, cukrowi nierówny. Warto wiedzieć jaki jest ich podział oraz który z nich jest
najgroźniejszy, aby wiedzieć czego unikać.


Jak dzielimy cukry i właściwie, dlaczego więc ograniczenie spożywania cukru jest dość ważną
sprawą?

Sacharoza jest cukrem prostym, który prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we
krwi. Znajduje się w burakach cukrowych oraz w trzcinie cukrowej. Jej spożycie powoduje
znaczne wahania glukozy we krwi, przez co mamy jeszcze większą ochotę na słodkie.

Fruktoza uzyskiwana jest z przerobu kukurydzy, otrzymując w ten sposób syrop glukozowo-
fruktozowy, który dodawany jest, jako słodzik do większości napojów i produktów. Jest on obecnie najniebezpieczniejszą odmianą słodzika pod względem zdrowotnym.
Dla producentów jest on zachęcający ze względu na niską cenę wytworzenia, nadaje smak wyrobom, poprawia wygląd i konsystencję produktów. Konsumentom dostarcza natomiast samych pustych kalorii. Spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo- fruktozowy prowadzi przede wszystkim do zaburzeń związanych z odczuwaniem sytości oraz głodu, przez co częściej sięgamy po jedzenie. W efekcie odkłada się tkanka tłuszczowa, a my przybieramy na wadze.

Fruktoza to również cukier prosty znajdujący się w owocach. Jednak owoce zawierają spore
ilości błonnika oraz witamin, przez co zwalniają nieco jego wchłanianie i są dużo bardziej
bezpieczne. Dużo bardziej wartościowe jest jedzenie owoców w nieprzerobionej
postaci, niż np. picie świeżych soków-, które zawierają już tylko śladowe ilości błonnika.

Obecnie cukier uznawany jest za używkę bardzo silnie uzależniającą (nawet tak silnie jak
narkotyki!). Poprzez dostarczanie cukrów do organizmu zostaje wyprodukowana dopamina
oraz serotonina, które przyczyniają się do chwilowego uczucia szczęścia oraz poprawy
samopoczucia. Następnie pojawiają się wahania nastroju, jesteśmy zmęczeni, a w efekcie
mamy ochotę na kolejną porcję słodkości. Musimy jednak uważać, : nadmierna ilość cukru
prowadzi do wielu negatywnych zmian w naszym organizmie.

Przede wszystkim nadmierne spożywanie produktów bogatych w fruktozę powoduje
problemy z zapamiętywaniem. Jest to dowiedzione przez badania przeprowadzone na
szczurach. Zatem jeśli przygotowujecie się do egzaminów, najlepiej unikać kolorowych
napojów i nawadniać się wodą :).


Ponadto cukier wpływa na układ odpornościowy, prowadzi do wzrostu ciśnienia we krwi,
znacznie pogarsza stan naszego uzębienia. Prowadzi do niedoboru chromu, słabiej zostaje
wchłaniana miedź i wapno do naszego organizmu. Może też doprowadzić do cukrzycy.
Zaburzona zostaje również gospodarka węglowodanowa, pojawiają się problemy z nerkami,
miażdżycą czy chorobami niedokrwistości serca.


Jeden dodatek do produktu, a potrafi wywołać tyle niepożądanych skutków. Można
natomiast poprzez stosowanie kilku prostych metod, choć trochę ograniczyć jego
spożywanie. Przede wszystkim zwracając uwagę na skład oraz spis wartości odżywczych. Wiem, że pewnie
większość z Was to robi, ale już mało, kto skupia się także na tym, czy w produkcie znajduje
się syrop glukozowo-fruktozowy oraz ile dany produkt zawiera cukru. Produkty do 5gr cukru
na 100gram uznawane są za małą zawartość cukru. Jeśli produkt zawiera go więcej,
poszukałabym czegoś innego. Można również zamienić soki i napoje gazowane na wodę
(bezsmakową). Zawsze można dodać do niej świeżej mięty, cytryny czy innych cytrusów.
Bardzo ważne jest, aby kupować żywność, która jest mało przetworzona. To właśnie do
produktów modyfikowanych, dodawany jest cukier.

Czy zdawaliście sobie sprawę z tego ile zmian w organizmie potrafi wywoływać cukier?
Ograniczenie cukru nie jest łatwe, ale na pewno warto zrobić to przede wszystkim dla
naszego zdrowia i samopoczucia!