Posiłki poza domem | PKUconnect

Dobierz dietę dla siebie

Posiłki poza domem

Posiłki dla osób z fenyloketonurią najłatwiej jest przygotować w domu. Nie pozwól jednak, aby Twoja dieta była dla Ciebie ograniczeniem. W wielu restauracjach i kawiarniach ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę, że coraz więcej osób przestrzega specjalnej diety. Na mapie gastronomicznej naszego kraju tworzy się coraz więcej miejsc o różnorodnych jadłospisach, prowadzonych przez otwartych i serdecznych ludzi.

Rady dotyczące spożywania posiłków w restauracjach

* Spróbuj w miarę możliwości uprzedzić restaurację o swojej diecie.

* Podczas wyjaśniania zasad swojej diety spróbuj nie podawać długiej listy żywności, której nie możesz jeść.

* Zaproponuj kilka pomysłów możliwych dań, które możesz zjeść.

* Zapytaj, czy możesz przynieść własne produkty niskobiałkowe, takie jak makaron lub bazę do pizzy, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Kawiarnie i bary z kanapkami

W małych kawiarniach, gdzie potrawy robione są od podstaw, przygotowanie posiłku dla osoby z PKU może nie stanowić problemu, szczególnie jeżeli jesteś częstym gościem takiego miejsca. Zapytaj, czy informacje o wartościach odżywczych są dostępne, abyś mógł zdobyć wiedzę na temat zawartości białka w danej potrawie.

Pomysły na przekąskę

• sałatka • owoce • pomidory na grzance* • frytki* • ziemniaki w mundurkach* i masło

*Należy odważyć potrawy, jak zwykle.

Bary fast food

Niektóre sieci fast food, jak McDonalds czy Burger King dostarczają ulotki informacyjne na temat składników i ich wartości odżywczych.

Pomysły na przekąskę

• sałatka (jeśli jest dostępna) • frytki* • krążki cebulowe* • starte ziemniaki smażone z cebulką*

Uwaga! Większość hamburgerów wegetariańskich NIE jest odpowiednia, ponieważ są one bogate w białko.

*Należy odważyć potrawy, jak zwykle.

Stołówka w pracy lub w szkole

Niektóre kawiarnie mogą być bardzo elastyczne, więc warto zapytać, czy mogą ugotować lub ponownie podgrzać niektóre potrawy niskobiałkowe. Jeśli wybór żywności w stołówce jest ograniczony, przygotuj swój obiad w domu i przynoś do szkoły lub domu. Wiele osób nie przestrzegających specjalnie diety, również przynosi swój lunch z domu

Pomysły na przekąskę

• sałatka/warzywa • owoce • pieczony ziemniak (unikać purée ziemniaczanego, bo może zawierać mleko)

*Należy odważyć potrawy, jak zwykle.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----