Przewodnik po potrawach w restauracji | PKUconnect

Dobierz dietę dla siebie

Przewodnik po potrawach w restauracji

Konieczność przestrzegania specjalnej diety, nie powinna ograniczać Twoich kontaktów z rodziną i znajomymi. Wyjdź z bliskimi i przyjaciółmi na wspólną kolację do restauracji. Poniżej zamieszczamy krótkie przewodniki z pomocnymi wskazówkami i poradami, dotyczącymi zamiany produktów. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzić składniki przed złożeniem zamówienia.

Włoska restauracja

Wybierając się do włoskiej restauracji, warto wziąć ze sobą niskobiałkowy makaron lub niskobiałkowe ciasto na pizzę.

Możliwe opcje menu:

Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub wolne od niej

• sałatka

• dodatki warzywne na pizzę niskobiałkową

• sosy do makaronu na bazie pomidorów* (zob. poniżej)

Jeśli nie wziąłeś ze sobą produktów niskobiałkowych, niektóre pizzerie mają w swojej ofercie bary sałatkowe, które pozwalają na dowolny wybór składników do sałatki.

Wiele sosów do makaronu wykonanych jest ze składników z niską zawartością fenyloalaniny.

*Przewodnik po sosach do makaronu

Napoletana – podstawowy sos z bazylią i czosnkiem

Arrabbiata – chilli i czosnek

Basilico – bazylia

Puttanesa – czarne oliwki i kapary. UWAGA! Sprawdzić, czy nie zawiera ryby (anchois).

Primavera – różne warzywa

TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!

Hinduska restauracja

Hinduska kuchnia charakteryzuje się różnorodnością składników, wśród których są te odpowiednie dla osób z PKU. Większość przystawek warzywnych można zamówić jako danie główne.

Możliwe opcje menu:

Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej

• sałatka cebulowa

• przystawki z warzyw, np. bakłażan, okra (piżmian jadalny)

• czatnej (pasta) z mango

• mango marynowane

• limeta marynowana

Wymiana produktów w potrawach

Istnieje kilka różnych rodzajów curry w zależności od podstawowych składników i sposobu gotowania. Niektóre z nich wykonane są z produktów o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej, inne natomiast zawierają śmietanę, jogurt, kokos itp. Poniżej zamieszczamy krótki przewodnik po rodzajach curry, które są wykonane z produktów o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej. Pamiętaj, że każda restauracja może stosować inne produkty, a więc należy zawsze poprosić kelnera o podanie składników.

Przewodnik po daniach curry

Dopiaza (średnio ostre) – cebula, papryka i pomidor

Bhuna (średnio ostre z gęstym sosem) – czosnek, papryka zielona, pomidor, cebula

Rogan josh (średnio ostre) – zielona papryka, pomidor, czosnek

Jalfrezi (ostre) – cebula, chili, papryka, kolendra

Madras (ostre) – cytryna, chili, pomidory i czosnek

Pathia (słodko-kwaśne) – chilli, melasa, przecier pomidorowy

TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!

Grecka restauracja

Mimo, że potrawy kuchni greckiej zawierają dużo mięsa i sera, osoby z fenyloketonurią odnajdą w niej wiele sałatek i warzyw, które są niezbędnym elementem tej kuchni.

Możliwe opcje menu:

Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej

• sałatka

• warzywa, np. kebab warzywny

• oliwki

TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!

Chińska restauracja

Tradycyjne chińskie dania składają się głównie z dań na bazie warzyw. Osoby z PKU na pewno odnajdą w chińskiej kuchni wiele ciekawy propozycji kulinarnych.

Możliwe opcje menu:

Produkty o bardzo niskiej zawartości fenyloalaniny lub bez niej

• warzywa smażone na sposób chiński, np. kasztany wodne, kapusta, cebula dymka, wodorosty* i kiełki*

• śliwki liczi

UWAGA: UNIKAJ POTRAW GOTOWANYCH W SOSIE SOJOWYM!

TO JEST TYLKO PRZEWODNIK: ZAWSZE SPRAWDŹ SKŁADNIKI PRZED ZŁOŻENIEM ZAMÓWIENIA!

*Nie należy jeść więcej niż jedną porcję wymienionych produktów dziennie.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----