Mrożenie czy takie dobre?
Wszyscy pewnie słyszeliście od swojego dietetyka, że należy zjadać pięć porcji warzyw dziennie. Badania naukowców dowodzą, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ dla zdrowia. I tu rodzi się pytanie – czy mrożone warzywa i owoce są zdrowe, czy kwestia ta dotyczy tylko produktów świeżych?
Wielu z Was jest skłonnych uwierzyć, że dieta PKU bogata w warzywa i owoce zmniejsza ryzyko innych chorób tj. choroby serca, chroni przed nowotworami i obniża poziom cholesterolu we krwi. I pewnie wielu z Was powie też, że dotyczy to tylko świeżych warzyw i owoców w diecie PKU, bo przecież mrożone nie mogą być tak pożywne jak te z przydomowego ogródka. Ale kochani nauka twierdzi inaczej.
Oto kilka faktów
Mrożenie, a wartości odżywcze
W 2015 roku na University of Georgia rozpoczęto dwuletnie badania porównujące ze sobą wartości odżywcze produktów świeżych, schłodzonych w lodówce i zamrożonych. Do tego badania wybrano:
- warzywa : brokuły, kalafior, szpinak, kukurydzę, zielona fasolkę oraz groszek
- owoce : jagody i truskawki.
W badaniu tym stwierdzono, że każda z metod przechowywania dla w/w produktów jest równie dobra pod względem odżywczym. Celem badania było obalenie krążących informacji o tym, że produkty mrożone są mniej odżywcze dla organizmu niż produkty świeże. Przekonania o tym, że mrożenie jest mniej wartościowe i zabija składniki odżywcze, witaminy zostało obalone. Najbardziej zaskakujący okazuje się fakt, że z uzyskanych wyników badań wynika, że część mrożonych warzyw może być bardziej odżywcza niż te przechowywane w lodówce. Ten paradoks wynika z faktu, że warzywa są mrożone u szczytu dojrzałości, w bardzo krótkim czasie po zerwaniu, krótszym niż czas ich dostępności na półkach sklepowych. Głębokie i szybkie mrożenie przeciwdziała utracie wartości odżywczych.
Między czasie przeprowadzono kolejne badania, które zakończyły się podobnymi wnioskami. W badaniu przeprowadzonym również w 2015 roku przez University of Kalifornia Davis przeanalizowano profile odżywcze min.: błonnika, witamin i minerałów ośmiu warzyw i owoców mrożonych i świeżych i nie stwierdzono istotnych różnic między mrożonymi, a świeżymi produktami. Co ciekawe pojawiły się niewielkie różnice pomiędzy mrożonym, a świeżym produktem. Raz na korzyść świeżych innym razem na korzyść mrożonych. W badaniu wykorzystano :
- warzywa: kukurydzę, marchew, brokuł, szpinak, groszek i fasolkę szparagową
- owoce: borówki amerykańskie i truskawki.
W czym mrozić warzywa i owoce:
Jeśli chcecie mrozić warzywa i owoce, zapomnijcie o zwykłych foliowych torebkach śniadaniowych. Potrzebne Wam będą torebki wykonane z folii, która jest odporna na działanie niskiej temperatury i nie pęka w zamrażalce. Sprawdzą się również pojemniki na żywność, na których znajduje się oznaczenie informujące o tym, że można przechowywać je w ujemnej temperaturze. W sklepach bez problemu znajdziemy odpowiednie artykuły.
Pamiętajmy:
Owoce i warzywa składają się w 70-90 % z wody. Po zbiorze szybko tracą wilgoć, mrożenie może temu zapobiec. Świeże warzywa i owoce należy zjadać w jak najszybszym czasie. Niewłaściwe przechowywanie powoduje, że rozwija się w nich pleśń i tracą przez to cenne składniki odżywcze.
Tak więc komponując swoje codzienne menu PKU sięgajcie po mrożonki wykorzystując je w codziennym menu. Oczywiście ja widzę jeden minus mrożenia taki naprawdę malutki. Nie mam złudzeń, że np. truskawki po rozmrożeniu będą mieć taką samą strukturę i konsystencję co świeżo zebrane z przydomowego ogródka, jednak wykorzystując mrożone do ciasta czy koktajlu będą smakować wyśmienicie.
Wnioski:
1) Nie należy twierdzić, że mrożone produkty są z natury gorsze od świeżych
2) Z obu badań wynika, że mrożone i świeże produkty są do siebie podobne, choć istnieją pomiędzy nimi niewielkie różnice w profilach odżywczych.
3) Zawartość składników odżywczych i ich utrzymanie w produkcie zależą od wielu zmiennych tj:
- kiedy są zbierane
- po jakim czasie od zbiorów są zamrażane
- jak są przechowywane
- jak szybko świeże trafiają do sklepów
Pozdrawiam Izabela Horka