Boczniaki z jabłkami | PKUconnect

Boczniaki z jabłkami

przyGOTOWANIE

Umyte boczniaki ugotować na parze 10 min. Odstawić do wystygnięcia i pokroić je w paski wzdłuż blaszek. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia ok 10 min, ostudzić. Seler, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne z jabłek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość skropić sokiem z cytryny. Cebulę bardzo drobno pokroić w kosteczkę, koperek drobno posiekać. Dodać przestudzone boczniaki, sól do smaku, majonez. Całość wymieszać i schłodzić w lodowce.

Ilość fenyloalaniny: 490
Ilość białka w całości: 10,9
Ilość energii (kcal) w całości: 476,4
Dla ilu osób jest danie: 4

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Koperek 20 6.6 0.56 25.2
Majonez domowy z olejem rzepakowym 40 290.4 0.52 22.8
Sól biała 10 0 0 0
Sok cytrynowy 13 3.9 0.052 2.34
Cebula 50 16.5 0.7 31
Olej rzepakowy 8 72 0 0
Seler korzeniowy 100 30 1.6 92
Jabłko 330 165 1.32 39.6
Boczniaki 250 107.5 33 280
Suma wartości odżywczych 821 g 691.9 kcal 37.752 g 492.94 mg

Składniki

  • koperek - 20g
  • sandwich majonez Hellmans - 40g
  • sól -
  • sok z cytryny - 13g
  • cebula - 50g
  • olej - 8g
  • jabłka - 330g
  • seler korzeń - 100g
  • boczniaki - 250g

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
122.50
mg / porcja
Czas przygotowania
30 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@Ola

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----