Strucla warzywna
przyGOTOWANIE
Przygotuj kruche ciasto: do mąki dodaj margarynę i rozetrzyj do konsystencji okruchów. Wmieszaj suszoną natkę i cebulę. Dodawaj stopniowo wodę, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto i wyrób je na posypanej mąką niskobiałkową powierzchni. Na czas przygotowywania farszu wstaw ciasto do lodówki. Delikatnie podsmaż pory i czosnek na oleju, a następnie dodaj resztę składników i duś przez 15 minut. Rozwałkuj ciasto między arkuszami pergaminu, a następnie nałóż na nie warstwę farszu i zwiń w rulon. Włóż struclę do posmarowanej tłuszczem foremki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC i piecz przez 25–30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia lekko posmaruj olejem wierzch strucli. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza
1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 62 mg
Ilość białka: 1,6 g
Ilość energii: 394 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 248 mg
Ilość białka: 6,2 g
Ilość energii: 1576 kcal
Wartość odżywcza przepisu
Tytuł | Waga | Wartość energetyczna | Białko | Fenyloalanina |
---|---|---|---|---|
Mąka niskobiałkowa PKU | 225 | 861.75 | 0.9 | 43.65 |
Margaryna miękka, 70% tłuszczu, z witaminami A i D | 110 | 695.2 | 0.11 | 3.3 |
Pietruszka, liście | 10 | 4.9 | 0.44 | 20 |
Cebula | 10 | 3.3 | 0.14 | 6.2 |
Olej rzepakowy | 5 | 45 | 0 | 0 |
Por | 50 | 14.5 | 1.1 | 67 |
Marchew | 50 | 16.5 | 0.5 | 17.5 |
Cukinia | 50 | 8.5 | 0.6 | 27.5 |
Pieczarki smażone | 50 | 133.5 | 1.85 | 74.5 |
Koncentrat pomidorowy, 30% | 25 | 24.25 | 1.4 | 41.5 |
Czosnek | 5 | 7.6 | 0.32 | 13.5 |
Suma wartości odżywczych | 590 g | 1815 kcal | 7.36 g | 314.65 mg |
Składniki
- CIASTO: -
- 225 g mąki niskobiałkowej -
- margaryna - 110 g
- woda - 90 ml
- suszona natka - 1 łyżeczka
- suszona cebula - 1 łyżeczka
- olej do posmarowania ciasta (5 g) -
- FARSZ: -
- por, posiekany - 50g
- marchewka, posiekana - 50g
- cukinia, posiekana - 50g
- pieczarki, posiekane - 50g
- koncentrat pomidorowy 30% - 25g
- czosnek, posiekany - 5 g (1 ząbek)
Dodatkowe informacje
Galeria zdjęć przepisu
