Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.

Blog dla rodziców PHEżyj to sam

Iza Gontarek

Sernik niskobiałkowy

Od jakiegoś czasu przebywam w domu, więc mam sporo czasu na wymyślanie różnych dań i potraw naszemu fenylakowi. Przyznam szczerze, że nie zawsze mu smakują. Na słodkie dania nie ma ochoty, aczkolwiek ostatnio na tapecie pojawiły się lizaki. Określenie „pojawiły się” jest może nieco na wyrost, gdyż to tylko jeden na 2 tygodnie. Stwierdziłam jednak, że spróbuję coś upiec. W okresie jesiennym zawsze przychodzi taki etap, że chcę aby w domu pachniało cynamonem lub po prostu ciastem. To już taki efekt „ciepłego gniazda” lub „domowego ogniska” 

Poprzeczkę ustawiłam sobie dość wysoko. Postanowiłam zrobić sernik niskobiałkowy. Trochę inny, bo z puree z dyni. I powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się takiego efektu. Myślałam, że po rozkrojeniu wszystko popłynie na boki. A tu miłe zaskoczenie, trzyma się! Następnym razem dodam pektynę lub agar agar aby miało bardziej „zbitą” strukturę.

2

Składniki:

Masa serowa

  • 500 ml mleka lp-drink, może być też inne
  • 190 g masła
  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 110 g drobnego cukru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 100g puree z dyni

 

Ciasto, spód

  • 225 g mąki niskobiałkowej
  • 60 g drobnego jasnobrązowego cukru
  • 150 g masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania

Ciasto, spód

Margarynę lub masło pokrój na małe kawałki i rozetrzyj z mąką niskobiałkową i cukrem. Zagnieć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa. Rozwałkuj, przełóż do tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 25 minut w temperaturze ok. 200°C.

 

Masa serowa

Do garnka wlać rozrobiony lp-drink, masło i mąkę kukurydzianą. Umieść na małym ogniu, za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj do momentu, gdy masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki na 4 godziny aby masa bardziej stężała. Za pomocą miksera ubijaj masę serową aż stanie się lekka i puszysta. Dodaj cukier, puree z dyni i sok z cytryny, ubijaj przez kolejne
2 minuty. Masę przełóż do formy na spód z ciasta, łyżką wyrównaj jej powierzchnię.

Ciasto włóż do lodówki na kolejne 3–4 godziny.

2