Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.

Podaruj każdemu uśmiech

Karolina

Kuchnia w telewizji

Witajcie!  

Jesień mamy już na całego. Pogoda zdarza się ładna, a często również szaro – bura i ponura. :D Ale nic to! Trzeba robić to co robimy na co dzień, czyli pracować, zajmować się rzeczami które nas interesują, wieczorem obejrzeć sobie dla odprężenia jakiś program albo film, napić się gorącej herbaty. O tych patentach na oswojenie jesieni, ewentualnie jesiennej depresji, pisaliśmy już nie raz. Dzisiaj więc będzie o czymś innym, ale w dalszym ciągu nawiązującym do tematu.

Dziś chciałabym poruszyć kwestię programów telewizyjnych, telewizyjnych show, seriali i filmów z kuchnią w tle, a więc bardzo smakowitych. Przygotowałam listę paru tytułów z krótkimi opisami. A oto one:

„Gotowanie na ekranie”:

Mianem tym określa się zazwyczaj telewizyjne programy kulinarne, w których dosłownie pokazane jest jak wykonać daną potrawę. Odcinki zazwyczaj podzielone są tematycznie. Np. odcinek grillowy i nawiązujący do letnich przyjęć, albo odcinek świąteczny – Boże Narodzenie, albo podzielony tematycznie z uwagi na zupełnie inne kryterium, mianowicie pochodzenie danego przepisu, np. dany odcinek odpowiada potrawom z danego konkretnego regionu.

 

• „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”

Jest to przede wszystkim niezwykle barwny program, różnorodny i ciekawy. Makłowicz to nie tylko bardzo zdolny kucharz, ale również zapalony podróżnik. Każdy odcinek nagrywany jest w innym miejscu i w tymże miejscu powstają potrawy charakterystyczne dla danego kraju, regionu, miasta. Robert Makłowicz prowadząc swój program zaprasza widzów na wycieczkę po okolicy w której się znajduje. Bardzo ciekawie opowiada historię danego miejsca, ludzi, opowiada o kulturze i oczywiście kuchni. Jego programy są naprawdę fascynującym źródłem wiedzy. Podrzucam Wam bardzo ciekawą stronę Roberta Makłowicza - http://www.maklowicz.pl/

 

• „Okrasa łamie przepisy”

Karol Okrasa to przede wszystkim fajny, uśmiechnięty, wesolutki facet, jeżdżący uroczym żółtym Trabantem. W swoim programie podobnie jak Makłowicz, odwiedza różne miejsca, spotyka różnych ludzi, rozmawia z nimi, dzięki czemu widzowie mogą dowiedzieć się czegoś na temat historii czy zwyczajów panujących w danym miejscu i oczywiście gotuje. Wszystkie odcinki nagrywane są jednak w Polsce. Nie tak jak u Makłowicza – na całym świecie. Niezwykle podoba mi się to, że Karol Okrasa przygotowuje w swoim programie dania „połamane”. Co to znaczy? To znaczy, że wynajduje przepisy, często stare, zapomniane, taką kuchenną prehistorię i odtwarza ją w jakiś nowy, właśnie „połamany” sposób. Przygotowuje swoje potrawy bardzo często na powietrzu, na polach, w ogrodach. Gotuje na ogniskach, w garnkach wiszących nad paleniskiem. Kto kiedykolwiek oglądał Karola, ten wie, że ma on totalnego bzika na punkcie kolendry. Dodaje ją dosłownie do wszystkiego. Może będziecie mieli ochotę prześledzić poszczególne odcinki i różne informacje na temat kuchni Karola Okrasy - http://karolokrasa.pl/okrasa-lamie-przepisy

 

• „Ewa gotuje”

Program Ewy Wachowicz to typowy program z rodzaju „gotowanie na ekranie”. Była miss zaprasza widzów do swojej kuchni, w której przyrządza potrawy proste, smaczne, domowe. Bardzo ciekawym elementem jest to, iż w każdym odcinku występuje coś w rodzaju konkursu, a raczej rozwiązania konkursu. Chodzi o to, że do Ewy Wachowicz można wysłać swój przepis. Przepisy te są przez nią przeglądane, najciekawszy jest wybierany, testowany i później wykonany w odcinku programu. Polecam Waszej uwadze 56. odcinek programu, w którym Ewa Wachowicz zaprosiła do wspólnego gotowania rodzeństwo. Jedno z dzieci imało PKU i gotowali potrawy PKU, m.in. z mąki niskobiałkowej. Poniżej wklejam link do odcinka – można obejrzeć online, za darmo. 

http://ewawachowicz.pl/programy,56.html

Zajrzyjcie koniecznie na stronę Ewy Wachowicz – podrzucam link -

http://ewawachowicz.pl/przepisy.html

 

Kulinarne show:

To programy kulinarne, ale nie z rodzaju „gotowanie na ekranie”, nie jest tu ważna receptura i nauczenie widza przyrządzania potraw. Tutaj chodzi przede wszystkim o show, o wydarzenie. Jednak w dalszym ciągu pozostajemy w tematyce kulinarnej oczywiście.
 

• „Master Chef” (TVN)

Można powiedzieć że jest to rodzaj talent show, takiego jak „Mam talent”, tyle że w kuchni. W wielu przeróżnych kulinarnych konkurencjach testowane są umiejętności uczestników. Wszystko jest bardzo spektakularne, a konkurencje i zadania ograniczone są czasowo. Główną nagrodą jest wydanie własnej książki kucharskiej i oczywiście tytuł Master Chefa. Wielu ludzi, którzy występują w tego rodzaju programach telewizyjnych, konkursach, wybija się. Są zauważeni, udowadniają, że są dobrzy w tym co robią. Dzięki temu mogą nawet otrzymać pracę w jakiejś dobrej restauracji. Niejednokrotnie tak się działo po zakończeniu edycji programu. Odcinka Master Chefa możecie obejrzeć tutaj -> http://masterchef.tvn.pl/
 

• „Master Chef Junior” (TVN)

Master Chef Junior to po prostu wersja dziecięca dorosłego Master Chefa. Jednak jeśli komuś wydaje się, że to „taki tam dziecięcy program”, nie ma pojęcia jak bardzo się myli. Ci mali uczestnicy programu są nieprawdopodobnymi kucharzami. Wśród nich jest naprawdę wiele wybitnych talentów. 8 czy 9-letnie dziecko, które przyrządza suflety, torty, mięsa na 20 sposobów. Niesamowita sprawa.

• „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler” (TVN)

Program w którym Magda Gessler, znana i ceniona polska restauratorka, odwiedza restauracje, które potrzebują pomocy. Zmienia je, usprawnia to co według niej nie działa tak jak powinno, uczy właścicieli i pracowników, a po kilku tygodniach powraca aby ocenić jak załoga radzi sobie z zadaniem, które przed nimi postawiła. Jeśli ekipa stanie na wysokości zadania, otrzymują rekomendację od Magdy Gessler i zazwyczaj budzi się wtedy spore zainteresowanie danym lokalem.
Moje osobiste zdanie na temat tego programu jest takie, że podnosi on świadomość ludzi. W jaki sposób? Odkąd TVN emituje „Kuchenne rewolucje”, ludzie są bardziej świadomi tego, że mają prawo wymagać dobrej, grzecznej, miłej obsługi w restauracji, tego że wymaganie aby jedzenie było świeże, smaczne, odpowiednio przyrządzone i podane to nie jakaś upierdliwość wobec kelnerów, to nie bycie marudą, tylko po prostu prawo konsumenta, a za razem podstawowy obowiązek do zapewnienia gościom przez załogę lokalu. Jeśli chcecie sprawdzić jak Magda Gessler stawia na nogi kolejne restauracje w dotychczasowo kiepskiej sytuacji, zajrzyjcie tutaj -> https://player.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/

12

Książka „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler”

„Kuchenne rewolucje” to program, który widzowie oglądają z dużym zainteresowaniem już od 16 sezonów. W odpowiedzi na zainteresowanie programem oraz przepisami Magdy Gessler wykorzystywanymi w poszczególnych odcinkach, powstała książka „Kuchenne rewolucje Magdy Gessler”.

 

Filmy:

• „Julie and Julia”

Ciężko mi powiedzieć cokolwiek na temat tego filmu. Wiem, że jest wielu jego zwolenników, ja jednak się do nich nie zaliczam. Nawet to, że gra w nim moja ukochana Meryl Streep, nie poprawiło wrażenia. Spróbujcie, zobaczcie, może Wam przypadnie do gustu. To historia dwóch kobiet i stała retrospekcja. Jedna kobieta żyje w latach współczesnych, do życia drugiej – Meryl Streep – niejako „zaglądamy” cofając się w czasie. Obydwie gotują. Kuchnia jest tłem filmu.


• „Życie od kuchni”

Przepiękny film… Od tego muszę zacząć. Wspaniała rola pięknej Catherine Zety-Jones. Historia kobiety zagubionej, samotnej, na co dzień przywdziewającej maskę poważnej, pewnej siebie. Jest perfekcyjnym szefem kuchni. Kuchnia nadaje temu filmowi niezwykły aromat. Nie jest to jednak wyłącznie film o zagubionej kobiecie i za razem mistrzyni kuchni, a więc o gotowaniu. Ten film to dramat, film obyczajowy, ale oczywiście nie brakuje w nim miłości.


Seriale:

• Przepis na życie (TVN)

5 – sezonowy fenomen stacji TVN sprzed kilku lat. Serial prezentujący życie Anki Adamowicz, pracownicy korporacji farmaceutycznej, której pasją jest gotowanie. Jej życie już w pierwszym odcinku serialu bardzo się komplikuje. „Przepis na życie” to przykład produkcji rodzinnej, obyczajowej, również nieco komediowej. Przedstawia życie głównej bohaterki, jej różne, często śmieszne, perypetie, życie jej rodziny, przyjaciół. W każdym odcinku bardzo znaczącym tłem jest kuchnia. Bohaterka wciąż gotuje, przyrządza wspaniałe potrawy. Dla zainteresowanych przepisami z serialu powstała książka – „Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe” – napisana w sposób wyjątkowy. Napisana jest tak, jakby mówił do nas czytających Borys Szyc w roli Jerzego Knappe, szefa kuchni i partnera Anki. W książce pojawiają się żarty, porady z przymrużeniem oka. Przepisy są proste, klarowne, napisane żartobliwie. Absolutnie nie takie jak w zwykłej książce kucharskiej. Gdyby ktoś chciał przejrzeć przepisy z serialu, kilka spośród nich jest dostępnych na poniższej stronie internetowej:
http://www.ofeminin.pl/przepisy/przepis-na-zycie-przepisy-kulinarne-d22574.html

12