Ryż niskobiałkowy | PKUconnect

Blog dla rodziców PHEżyj to sam

Iza Gontarek

Ryż niskobiałkowy

Ryż niskobiałkowy różni się nieco w smaku od wersji wysokobiałkowej. W moim odczuciu nieznacznie. W smaku jest naprawdę dobry, a jeśli przyrządzisz go w odpowiedni sposób potrafi zaskoczyć nawet smakoszy. Oto kilka przepisów na nasze dania ryżowe.

Curry z ryżem

Składniki

Ryż nb

cebula

papryka czerwona

por (jaśniejsza część o długości 10 cm)

garść posiekanej włoszczyzny

garść kukurydzy z puszki

2 ząbki czosnku

ok. 2 łyżki curry

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Wodę na ryż zagotować, posolić i dodać 2 łyżeczki curry. Do wrzątku wrzucić ryż i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, por i cebulę. Dodać 2 łyżki curry i trochę soli.
  4. Paprykę pokroić w paski, następnie dodać do pora i cebuli.
  5. Wrzucić włoszczyznę i do wszystkiego wlać ok. pół szklanki wody. 
  6. Dusić wszystko przez ok 15-20 min. 
  7. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę i pokrojony czosnek. 
  8. Przyprawić pieprzem.
  9. Danie można podać na 2 sposoby. Pierwszy tak jak na zdjęciu - ugotowany ryż układamy na brzegi talerza i na środku dajemy farsz z warzywami. Drugi sposób wszystko razem wymieszać.

 

Warzywa w sosie słodko – kwaśnym

Składniki:

1 czerwona papryka

1 marchewka

1/4 ananasa

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)

4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)

szczypta zmielonego białego pieprzu

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki ketchupu

 

Przygotowanie:

1. Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa pokroić na cienkie plasterki.

2. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.

3. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej, dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.

4. Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.

5. Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.

 

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

125 g ryżu nb

125 ml mleka lp-drink

125 ml wody

połowę cukier wanilinowy lub esencji wanilii

szczypta soli

2-3 słodkich jabłek (opcjonalnie + 2 łyżki cukru w przypadku mniej słodkich jabłek)

1 łyżeczka cynamonu + odrobina do posypania

50 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka masła + odrobina do wysmarowania formy

 

W garnku zagotuj mleko wraz z wodą. Następnie dodaj ryż, dodaj cukier waniliowy, sól, a następnie gotuj całość do całkowitego wchłonięcia się płynu, od czasu do czasu mieszając. 

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon i opcjonalnie cukier.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. 

Naczynie do zapiekania wysmaruj cienko masłem i wyłóż połowę ryżu. Wyrównaj wierzch i wyłóż jabłka z cynamonem. Ponownie wyrównaj i przykryj jabłka pozostałą warstwą ryżu. Wygładź wierzch, polej ryż równomiernie śmietanką i w kilku miejscach rozłóż kawałki masła. 

Ryż zapiekaj przez około 25-30 minut.  Smacznego!

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----