Warsztaty PKU Warszawa 3 marca 2018 | PKUconnect

Podaruj każdemu uśmiech

Karolina

Warsztaty PKU Warszawa 3 marca 2018

Dnia 3 marca odbyły się warsztaty PKU dla dorosłych pacjentek z poradni metabolicznej w Instytucie Matki i Dziecka, organizowane przez poradnię
i firmę Nutricia.

Spotkanie odbyło się w Akademii Cook Up. To niesamowite miejsce szkoleniowe dla osób zainteresowanych kulinariami. Wspaniała kuchenna miejscówka. Pierwszy raz miałam okazję tam być. Znajomi, którzy tam gotowali opowiadali mi, że to miejsce jest fantastyczne. Rzeczywiście klimat jest świetny. Cała ściana z przyborami kuchennymi, garnkami, miskami, mieszadłami, mikserami, blenderami, patelniami, garnkami i wieloma innymi. Generalnie raj dla kogoś takiego jak ja. :D - człowieka totalnie zakręconego na punkcie gotowania.

Warsztaty rozpoczęły się po godzinie 10:00. Zaczęliśmy od wykładów Pani Doktor Doroty Korycińskiej – Chaaban oraz naszych Pań Dietetyczek –
mgr Joanny Żółkowskiej i mgr Katarzyny Chyż. Panie opowiadały o PKU u kobiet w ciąży, o tym jak ważne jest prowadzenie prawidłowej diety nie tylko w czasie ciąży, ale również w czasie gdy ciążę się dopiero planuje. Omawiany był również problem MPKU – matczynej PKU. Mianem tym określa się choroby i dysfunkcje organizmu występujące u dzieci pacjentek z fenyloketonurią, które w czasie ciąży nie prowadziły diety w sposób odpowiedni. (Prawidłowe poziomy phe we krwi pacjentki będącej w ciąży (jak również u kobiety przygotowującej się do ciąży) wahają się między 2 a 6 mg%.)

Pani Dietetyk mgr Joanna Żółkowska opowiadała o tym jak prawidłowo prowadzić dietę, a Pani mgr Katarzyna Chyż pokazała pacjentkom konkretne przykłady potraw, które można włączyć do jadłospisu.

Omówione również zostały przykłady działań w kuchni, etapów przygotowania posiłków, pod kątem oszczędzania czasu, lepszej organizacji zarówno czasowej, jak i organizacji miejsca, np. przechowywanie jedzenia w pudełkach w lodówce, porcjowanie produktów oraz mrożenie ich w takiej formie, aby później móc je wygodnie i szybko wykorzystać.

Panie zwróciły uwagę pacjentek (oraz ich partnerów, których było kilku ) na ciekawe produkty, dostępne w supermarketach, sklepach typu „Kuchnie świata”, które z powodzeniem można włączyć do diety PKU z uwagi na niską zawartość białka – m.in. serca palm; brukiew; guawa; maniok -> tapioka; jackfruit, inaczej chlebowiec, który usmażony z dodatkiem przypraw teksturą przypomina mięso drobiowe; oleje typu „Kujawski”, „Wielkopolski”
z przyprawami, ziołami; papryka wędzona, która nadaje ciekawy, orientalny smak potrawom gotowanym i smażonym; czarna sól, która pachnie i smakuje jajkami :D; kasztany wodne – widziałam je i próbowałam ich pierwszy raz
w życiu.
Jogurty roślinne firmy „koko” – na bazie mleka kokosowego. Można je spotkać w supermarketach, np. Carrefour, Piotr i Paweł. Dostępne są
w różnych smakach – do tej pory spotkałam naturalny, truskawkowy, marakuja.

Po części wykładowej przyszedł czas na działania kulinarne. Wszyscy uczestnicy spotkania zostali podzieleni na kilkuosobowe zespoły, a każdy zespół miał swoje zadanie kulinarne – przygotowanie dania według przepisu zawartego w przygotowanych na stanowiskach książeczkach (które, należy wspomnieć, ozdobione były wiosennie pięknymi filcowymi kwiatkami ).

Przygotowywałam razem z koleżanką kasztany wodne a la przegrzebki
z dodatkiem natki pietruszki i kolendry. Podałyśmy je wraz z pikantnymi grzankami. Cieszy mnie to, że miałam okazję pracować nad produktem, którego dotychczas nie znałam, nigdy nie spotkałam, nie wiedziałam jak ten produkt się zachowuje, ani jak smakuje. Było to bardzo ciekawe doświadczenie. Uwielbiam gotować, wyszukiwać nowe, często również nietypowe przepisy, bardzo cenię różnorodne i dla mnie całkiem nowe smaki. To wspaniała podróż kulinarna, którą możemy odbywać nie wychodząc z własnej kuchni.

Wszystkie potrawy były fantastyczne. Najbardziej smakowała mi zupa krem
z brukwi, jabłka z solonym karmelem, panierowany seler naciowy (to było smakowe mistrzostwo świata!) oraz curry z sercami palm.

Spotkanie upłynęło w bardzo miłej atmosferze, a spędzony wspólnie czas – prawie 5 godzin - minął jak kilka chwil.

Było to bardzo owocne spotkanie. Uczestnicy otrzymali dużo wiedzy, wiele ciekawych patentów na przygotowywanie, przechowywanie żywności
oraz organizowanie i prawidłowe prowadzenie diety PKU u pacjentek w ciąży oraz przygotowujących się do ciąży.

To był bardzo dobry czas i wspaniała energia. Zachęcam wszystkich do brania udziału w tego rodzaju spotkaniach. Kiedy otrzymujecie zaproszenie nie zwlekajcie, łapcie za telefon i zapisujcie się na listę uczestników. A na spotkaniu chłońcie wiedzę, dobrą energię i bardzo dobrze się bawcie. Tak jak my na spotkaniu w Cook Up w Warszawie.

Pozdrawiam,

Karolina

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, wtedy nie będą zbierane żadne informacje.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----