Szpital marzeń
21 czerwca 2018 był dniem, na który z niecierpliwością czekaliśmy wszyscy, cały Nasz personel oraz ukochani pacjenci wraz ze swoimi rodzinami.
21-06-2018 to data, która będą pamiętali wszyscy ci, którzy razem z naszą społecznością wzięli udział w oficjalnym i uroczystym otwarciu przebudowy naszego Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego. Cała uroczystość odbywała się na terenie WSD i połączona została z festynem dla wszystkich przybyłych dzieci, ich rodzin i opiekunów. Ten uroczysty dzień miał wiele różnych atrakcji, ale zaczęliśmy od poświecenia szpitala przez Biskupa Jana Tyrawę i przecięcia wstęgi przez naszych pacjentów.
Następnie wspólnie przeszliśmy pod główną scenę umiejscowiona pod zabytkowym odrestaurowanym budynkiem szpitala, gdzie wspólnie obejrzeliśmy film z całego etapu przebudowy szpitala. Z tej części otwarcia w głowie mam wciąż słowa dr Danuty Kurylak naszego dyrektora ds. lecznictwa WSD, która powiedziała, że myśli, że zahaczamy już nawet o kolejny wiek. Ten szpital właściwie został zbudowany od nowa. To szpital marzeń. A najnowocześniejszy sprzęt pozwala nam zajmować się pacjentami z każdym schorzeniem”. Jak dodała dr D. Kurylak w szpitalu leczą się nie tylko mieszkańcy województwa, ale właściwie pacjenci z całej Polski. Według mnie w szpitalu jest teraz bardziej przestronnie, kameralnie, kolorowo i wygodniej dla opiekunów, dzięki dostosowaniu dla nich sal dziecięcych. Dodatkowo nasi pacjenci od teraz mogą korzystać z 5 ogrodów umieszczonych na dachu lecznicy, gdzie dodatkową atrakcją są tematyczne place zabaw. Ponadto w każdym oddziale szpitalnym znajduje się świetlica dla dzieci oraz klasa szkolna. Tak, u nas w szpitalu żadne dziecko nie opuszcza lekcji.
Ale co się jeszcze działo w dniu otwarcia?
Poza oficjalny rozpoczęciem i podsumowaniem prac rozbudowy szpitala pacjenci mogli skorzystać z dodatkowych atrakcji, które zostały przygotowane przez firmę Nutricia. Naczelny kucharz Jerzy Nogal zajął się przygotowaniem posiłków, które były prawdziwą „poezją smaków”. Ugotował on tradycyjne dania, ale również takie przeznaczone dla osób z fenyloketonurią, mukowiscydozą i przestrzegających diety ketogennej. A co mieliśmy okazję zdegustować:
- naleśniki z polewą czekoladową z Nutrikidem,
- koktajle owocowe,
- zupa minestrone z makaronem PKU,
- mango sticky rice z ryżu PKU z mlekiem kokosowym i mango.
Dodatkowo, dzieci mogły w tym dniu pozwolić sobie na darmowe lody, napoje i inne drobne przekąski. Na scenie głównej najmłodszych zabawiał Pan Kleks z profesorem Ciekawskim, wystąpiły również dzieci z przedszkoli, które uświetniły całą uroczystość. Poza scena główną najmłodsi skorzystali z malowania buziek, baniek wodnych, dmuchania swoich balonów oraz każde dziecko wzięło udział w Kole Fortuny i otrzymało miłą niespodziankę.
Podsumowując, dziękuję wszystkim pacjentom oraz ich rodzinom, którzy mimo wielu obowiązków domowych razem z Nami uczestniczyli w tym szczególnym dla wszystkich dniu.
Do zobaczenia następnym razem!
Pozdrawiam Izabela Horka
Źródło: Ze zbiorów Muzeum Okręgowego Nr 14, fotografia z około 1880 roku