Kiedy wybrać MUS owocowo-warzywny? | PKUconnect

Blog dietetyka

Izabela Horka

Kiedy wybrać MUS owocowo-warzywny?

Nie wyobrażam sobie dnia bez pierwszego śniadania!


Pierwsze śniadanie zjadane w domu przed wyjściem do pracy to dla mnie sposób na dobre rozpoczęcie każdego dnia – sprawia, że mam więcej energii do działania na najbliższe godziny w pracy.


A uczeń! Uczeń szkoły podstawowej podobnie jak my, każdy z nich powinien zjeść swoje pierwsze śniadanie w domu. Pamiętajmy, że to bardzo ważne dla naszych dzieci, bo w szkole średnio spędzają więcej niż 5 godzin dziennie, a czas powrotu do domu wydłużają dojazd, pobyt w świetlicy czy dodatkowe zajęcia. Dlatego dziecko w wieku szkolnym powinno przynajmniej jeden posiłek spożyć w domu przed wyjściem do szkoły i kolejny drugi, a czasami i trzeci w szkole. Każdy uczeń powinien zatem przed wyjściem z domu do szkoły spakować do plecaka dodatkowy posiłek – np. drugie śniadanie, które powinno być zdrowe, pożywne, a jednocześnie estetyczne i łatwe do zabrania ze sobą na wynos do plecaka. Teoria teorią… I tu zaczyna się pewnego rodzaju trudność. Zrozumiałam najmłodszych pacjentów PKU i tych trochę starszych też. Sprawa dotyczy zabierania drugiego śniadania do szkoły, w szczególności świeżych warzyw i owoców w całości, sztuce do szkoły. Odkąd temat stał się dla mnie bardzo ważny to zaczęłam przeprowadzać "dietetyczne dochodzenie" na swojej 8-letniej córce uczennicy klasy III w szkole podstawowej.

Każdego dnia staram się jako matka zabezpieczyć Natalkę w szkole w taką ilość pożywienia, aby nie była głodna, a co najgorsze, żeby nie sięgnęła w czasie głodu po niezdrowe przekąski ze szkolnego automatu czy sklepiku. Po około 2 tygodniach mojego dochodzenia zauważyłam, że warzywa tj pomidorek koktajlowy, rzodkiewka, marchewka nie wróciły w śniadaniówce, ale owoce jabłko, mandarynka, gruszka, śliwka i banan już tak. Zaczęłam drążyć temat od matczynego wykładu ważności zjadania całego drugiego śniadania w szkole, które uzupełnia w to, czego nie zjadła na pierwsze śniadanie. I mam tu na myśli przede wszystkim warzywa i owoce. I co! Uzyskałam odpowiedź. Według Natalki owoce się mieszają w śniadaniówce z kanapką, a jak ma w mniejszym osobnym pojemniku to obijają w śniadaniówce co sprawia, że są mało apetyczne dla niej i ostatecznie wracają do domu. Naprzeciw temu zaraz dodała, że przecież mogę przygotować jej sok z wyciskarki. I tak tez zrobiłyśmy. Moja euforia trwała krótko. W ciągu tygodnia Natalka zniechęciła się rozwarstwianiem soku, wylewaniem w plecaku itp. I tak ruszyłyśmy na poszukiwania innego, alternatywnego rozwiązania. Natknął mnie pomysł naszych pacjentów PKU, którzy przecież zabierają ze sobą do szkoły /pracy preparat np. Lophlex lq w gotowej formie do spożycia. I tak od czasu do czasu korzystamy z gotowych musów, które bacznie prześledziłam pod kątem wartości odżywczych, składników itp.

Znalazłam coś dla młodszych pacjentów PKU, jak i starszych. Mus w szkolnej śniadaniówce nie ma być regułą, ma się pojawić, gdy nie ma innej formy podania warzyw i owoców. Natomiast mus jako obowiązkowa codzienna przekąska np. dla niemowlaka? Mówię zdecydowanie NIE. Każdy z nas musi wiedzieć, że musem się nie najesz, bo nie ma on większych ilości błonnika i warto o tym pamiętać.

Musy owocowe to alternatywa w sytuacji podbramkowej, gdy nie masz dostępu do świeżych, odpowiednich produktów. Jeśli masz wybór i możliwość – zawsze wybieraj świeże produkty. Wystarczy poszukać tak jak w naszym przypadku pojemniczków w kształcie owocu np. pojemniczek na banana lub jabłko. Są idealnie dopasowane, przez co nie musimy martwić się o uszkodzenia, poobijania owoców w szkole w pojemniczku tradycyjnym. Dodatkowym plusem musów są wartości odżywcze. Średnio zawierają one w 100 g max 65 kcal, 0,6 g białka i 21 mg fenyloalaniny. Tak więc śmiało można je zaplanować w jadłospisie PKU.
A kiedy już zechcecie sięgnąć po mus to polecam kilka, które już wypróbowałam i nadają się idealnie jako dodatek do II śniadania PKU, zawierają mało białka i fenyloalaniny, wiem, że są ok, bo nie wracają już ze szkoły. Jedynie wraca nakrętka, którą Natalka zbiera na cele charytatywne.

Bobo Vita - mus owocowy

  • Jabłka i Banany 100 % smaku. W składzie jabłko 76%, banan 24%, witamina C
  • Jagody i jabłka z bananem 100 % smaku. W składzie jabłko 51,8%, banan 29,5%, czarna porzeczka 9%, jagoda 8%, czarna marchew 1,7%.
  • Morele z jabłkiem i gruszką 100 % smaku. W składzie jabłko 57,5%, gruszka 17,5%, banan 13%, morela 12%, witamina C.

  • Jabłka i truskawki z bananem. 100 % smaku. W składzie jabłko 58%, banan 22/%, truskawki 19%, czarna marchew 1%, witamina C .

Dawtona - drugie Śniadanie, mus 100 %


  • Jabłko, gruszka i śliwka 100% mus. W składzie jabłka 50%, gruszki 27%, śliwki 23%, witamina C.
  • Malina, jagoda, jabłko i banan 100 % mus. W składzie jabłka 70%, maliny 10%, jagody, 10%, banany 10%, witamina C.

  • Cukinia, kiwi i szpinak 100 % mus . W składzie jabłka 65%, cukinia 15%, banan 10%, szpinak 5%, kiwi 5%, witamina C.
  • Dynia, jabłko i banan 100 % mus. W składzie Jabłka 64%, dynia 18%, banan 18%, witamina C.


Fruit & Go (lepszy skład w BIO)

  • Jabłko z gruszką Mus Bio. W składzie jabłka bio 70%, gruszki bio 30%.
  • Jabłko, banan i truskawka Mus Bio. W składzie jabłka bio 50%, banany bio 27%, truskawki bio 18%.
  • Jabłko i malina. W składzie jabłka 86%, zagęszczony sok winogronowy, maliny 5%, aromat.
  • Jabłko, banan i truskawka. W składzie Jabłka 80%, banany 7%, zagęszczony sok winogronowy, truskawki 5%, aromaty.

Jak widać, na rynku są bardzo różnorodne propozycje musów owocowych i warzywnych. Zawsze jednak pamiętajmy, że najlepszy sposób na dodatek do II śniadania PKU to świeże warzywa i owoce zabierane w odpowiednich do tego celu pojemniczkach. Jeśli sięgniemy po mus to tylko ten sprawdzony, o jak najkrótszym składzie, bez dodatków cukru w postaci klasycznej lub soku i aromatów.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----