Kokos w roli głównej
W ostatnich latach kokos stał się bardzo modnym i bardzo docenianym orzechem. W szczególności olej kokosowy przysparza wiele sporów i dyskusji między jego zwolennikami, a przeciwnikami. Jestem zwolenniczką oleju kokosowego. Używam go w kuchni i nie tylko… No właśnie. Gdzie możemy używać oleju kokosowego? I jakie jeszcze formy kokosa możemy znaleźć na co dzień w sklepie?
Zacznijmy od osławionego oleju kokosowego. Wyróżniamy dwa rodzaje oleju. Rafinowany i nierafinowany. Nierafinowany uchodzi niezmiennie za lepszą wersję oleju, ponieważ nie jest podawany żadnym obróbkom, jest tłoczony na zimno, można powiedzieć, że jest najbardziej naturalną wersją oleju kokosowego, jakiej można by sobie życzyć. Pięknie, delikatnie pachnie kokosem. Wersja rafinowana tego zapachu już nie ma. Jest to po prostu olej bezzapachowy. Jeśli nie chcemy w naszej potrawie mieć aromatu, zapachu kokosa, jeśli nam to przeszkadza, swobodnie możemy zdecydować się na wersję bezzapachową, czyli rafinowaną.
Olej kokosowy sprzedawany jest w słoikach o różnych pojemnościach i w temperaturze do ok. 25 stopni Celsjusza jest w postaci stałej. Im niższa temperatura, tym twardszy jest olej kokosowy. Wyjęty z lodówki, w której spędził kilka godzin, trzeba wręcz odłupywać, skrobać, aby wyłożyć sobie odpowiednią ilość np. na patelnię. W temperaturze pokojowej, bliskiej 25 stopniom, możliwy jest do wyjęcia łyżką, ma konsystencję masła, kremu. Postawiony w upale, np. na słońcu, zamieni się po prostu w oleistą ciecz.
No więc do czego ten olej kokosowy? A no do wszystkiego. Do smażenia, do pieczenia, do polania sałatki, do zrobienia wegańskiego smarowidła upodabnianego do smalczyku. Zastosowań jest wiele.
Ale oleju kokosowego nie należy ograniczać jedynie do obecności w kuchni. 😊 Warto włączyć go również do działań higienicznych i pielęgnacyjnych. Np. mycie zębów olejem kokosowym pomaga w utrzymaniu higieny jamy ustnej oraz znacznie wybiela zęby. Rewelacyjnie pielęgnuje spierzchniętą skórę dłoni. Najlepiej zrobić sobie taką olejową maskę i założyć bawełniane rękawiczki na noc. Efekt rewelacyjny. Odżywiona, gładka skóra. Tak samo pięknie odżywia skórę twarzy. Niektóre kobiety cenią olej kokosowy przy wieczornym demakijażu. Ma również zbawienny wpływ na zniszczone, przesuszone włosy. Jednym słowem, jest to produkt bardzo wszechstronny.
W jakiej jeszcze formie znajdziemy w sklepach kokos? Oczywiście na dziale warzywno- owocowym w formie całego orzecha. 😊 Na tym samym dziale można znaleźć młodego kokosa, który nie ma tak twardej, drewnianej i brązowej łupinki. Jest tak elegancko ociosany, ma ładny kształt i jest koloru kremowego. W supermarketach znaleźć można również na dziale warzywno – owocowym kawałeczki kokosa. Pakowane są w małe kubeczki i stoją w specjalnej lodówce, ponieważ muszą przebywać w chłodzie.
Chcąc upiec ciasto, wybierzemy się do działu z bakaliami i dodatkami do ciast, tam też znajdziemy wiórki kokosowe.
Odwiedzając dział ze zdrową żywnością, możemy sprawdzić jak wiele firm stworzyło swoje wege produkty kokosowe – mleka, śmietanki, jogurty.
Kokos jest orzechem posiadającym wiele wartości odżywczych, kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy jednak, że jest to orzech i zarówno chcąc spożyć kokos, jak i wszelakie jego przetwory i pochodne, należy dokładnie sprawdzić jaka jest zawartość białka w danym produkcie. Osoby z PKU muszą o tym pamiętać. 😊