Wiosna – Wielkanoc | PKUconnect

Podaruj każdemu uśmiech

Karolina

Wiosna – Wielkanoc

Czas jak zwykle zaskakuje nas tym, jak szybko upływa. Dosłownie przed chwilą ubieraliśmy choinkę, piekliśmy pierniczki i śpiewaliśmy z rodziną kolędy przy stole wigilijnym. A tu już puka do naszych drzwi Wielkanoc. 😊

Wielkanoc jest inna, zupełnie inna niż Boże Narodzenie. To święta przepełnione wiosną, ciepłym powiewem wiosennego wiatru. Wielkanoc ma kolor pięknej, soczystej zieleni i żółci takiej, jak mały kurczaczek czy piękne żonkile.

Najbardziej na świecie kocham Boże Narodzenie, jednak Wielkanoc również budzi we mnie wspaniałe emocje i ogrom radości.

Jak zwykle, nie wolno nam zapominać, że najistotniejsze w świętach jest to, by spędzić je w gronie najbliższych. To właśnie najbliższe nam osoby sprawiają, że świąteczne dni są piękne, przepełnione miłością i radością.

Jeśli nie możemy spotkać się w czasie świąt z kimś drogim naszemu sercu, pamiętajmy, że możemy zawsze zadzwonić albo napisać. To też jest bardzo istotny świąteczny kontakt, który zarówno nam, jak i tej drugiej osobie może sprawić wiele radości.

Najważniejsi są ludzie, miłość, przyjaźń, to ciepło i dobroć. Nie jest istotne to, jak wspaniałe i wykwintne potrawy na świąteczne śniadanie czy obiad przygotujemy. Często wspaniałość stołu i potraw próbuje przyćmić nam to, co najważniejsze, czyli właśnie atmosferę, ludzi, ciepło rodzinne. 

To naturalne, że świętowanie jest dla nas ważne. Święta, a więc również stół i wspólne przy nim świętowanie. Wspólne świętowanie jest niezwykle silnie zakorzenione w naszych zwyczajach i tożsamości kulturowej. 

Pamiętając, że jednak najważniejsza jest miłość, przyjaźń, rodzina, możemy oczywiście również z wielką radością oddawać się wspólnemu radowaniu i ucztowaniu. 😊 

Co przyrządzić na Wielkanoc? Oczywiście znamy te tradycje… Babki wielkanocne, mazurki, żurki, jajka…

Ja w tym roku będę chciała zrobić coś całkiem nowego. Mianowicie: galaretkę z warzywami. 😊 Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Nie jestem w stanie podać Wam dokładnego przepisu, jako że sama dopiero przymierzam się do wykonania tej potrawy, jednak mogę powiedzieć jak planuję ją przygotować.

A więc mam 3 opakowania agaru. Jest to substancja żelująca, która dla Fenylaków jest jak najbardziej ok (tak jak pektyna. Niedozwolona dla nas jest tylko żelatyna. To tak nawiasem mówiąc 😊). Mam również małe miseczki. 😊 

Będę chciała nieco doprawić rozrobiony agar, tak aby galaretka nie była bezsmakowym glutem. Planuję tutaj wykorzystać kawałeczek kostki warzywnej BIO z Rossmanna.

Następnie zamierzam rozrobionym płynnym agarem zalać warzywa. I myślę, że będzie to pokrojona w kostkę ugotowana marchewka, ugotowana pietruszka, ugotowany seler, ugotowane rozdrobnione różyczki brokuła, pokrojona surowa cukinia, odrobina kukurydzy, odrobina groszku. Tak naprawdę to spośród warzyw możemy sobie wybrać co tylko chcemy! Jeśli indywidualna tolerancja PHE nam na to pozwala, do takiej galaretki można dodać kilka plasterków ugotowanego na twardo przepiórczego jajka. Potem zalewamy wszystko rozrobionym agarem. I w zależności od tego, w jakim naczyniu przygotowujemy galaretkę, mamy albo małe galaretki (z malutkich miseczek), albo jedną, sporą galaretkę (jeśli robimy ją w większej misce), a po wyjęciu jej z miski, można ją po prostu kroić na kawałki. 😊 

Gotową galaretkę można podać do śniadania. W wersji mięsnej galaretkę, czyli tzw. nóżki, podaje się w towarzystwie octu lub chrzanu. Myślę, że do wersji warzywnej również takie dodatki będą bardzo fajnie pasowały. 

Ja na pewno coś takiego przygotuję i sama jestem bardzo ciekawa efektu. Zrobię po prostu coś ciekawego, coś nowego. Bo w czasie Wielkanocy niektóre tradycje są przecież niezmienne, np.: barwienie jajek w łupinkach od cebuli. Robiła tak moja babcia, robi tak mój tata i robię tak ja. Zawsze. Tradycja to piękna rzecz. Daje mnóstwo radości, satysfakcji oraz wzruszeń. Dla mnie to bardzo ważne, że kontynuuję coś co robiła moja babcia, której nie miałam okazji poznać. Ale właśnie ważne jest dla mnie to, że robię dokładnie to co ona. 😊

A czy Wy macie jakieś swoje rodzinne tradycje Wielkanocne? A może też macie ochotę spróbować jakiegoś nowego przepisu i urozmaicić Wasz stół wielkanocny? 😊

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----