Jesienna rozgrzewająca herbatka | PKUconnect

Podaruj każdemu uśmiech

Karolina

Jesienna rozgrzewająca herbatka

Jesień zawitała do nas już na dobre. 😊 Dni robią się coraz krótsze, pogoda co prawda nie była do tej pory najgorsza, ale czuje się już w powietrzu jesienny chłód. To idealny czas na jesienne katarki, kaszelki i inne przeziębieniowe „atrakcje”. :D

Jak sobie z nimi radzić i jak im przeciwdziałać?

Przede wszystkim dobrze się wysypiać. To jest punkt 1. dla zdrowia całego naszego organizmu. Nigdy nie służy nam zmęczenie, długie siedzenie po nocach. Odpowiednia ilość snu jest bardzo ważna. Ważne też, aby ten sen był dobrej jakości, głęboki. Czyli najlepiej przed snem się wyciszyć, nie przeglądać już niczego na fb, dobrze jest dać umysłowi i oczom odpocząć zanim zapadniemy w sen. Przed snem można też wypić melisę. W sklepach znajdziemy nie tylko herbatki ziołowe z samą melisą, ale np. również melisę z pomarańczą lub cytryną. To tak dla poprawy troszkę słomkowego smaku samej melisy. 😊

Kolejny punkt programu to odpowiedni ubiór. Mimo że w ciągu dnia jeszcze świeci nam ciepłe słońce, to już w chwilach kiedy chowa się za chmurką, z rana, albo pod wieczór, w powietrzu czuć chłód. Są dni, kiedy nie czujemy chłodu, a zwyczajne zimno. Wiejący wiatr, gwałtownie spadająca temperatura pod wieczór, która złudnie na kilka godzin w ciągu dnia podwyższyła się dzięki promieniom słonecznym, to wszystko połączone z niedopiętą bluzą, kurtką, niedokładnie okrywającą szyję chustką jest preludium do przeziębienia. Niestety, pożegnaliśmy już lato i czas kiedy wystarczyło przy wyjściu z domu wskoczyć w klapki czy sandałki i już było się gotowym, bezpowrotnie minął. Teraz trzeba przykładać wagę do tego, czy jesteśmy ubrani adekwatnie do pogody i temperatury panującej na zewnątrz. Niestety, trzeba się do tego na nowo przyzwyczaić.

Co jeszcze? 😊 W ciągu dnia, albo wieczorem cudownie jest wypić rozgrzewającą herbatkę jesienną.

To sposób na naturalne podnoszenie odporności, rozgrzanie całego ciała i delektowanie się pysznym smakiem. <3

Gorąca herbata jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. 😊 Jeśli nie lubimy dodatków do herbaty, wolimy klasyczny smak, taka herbata również nas rozgrzeje. 😊

Jeśli jednak liczymy na właściwości podnoszące odporność, musimy przygotować już nieco bardziej zaawansowaną miksturę herbacianą. 😊 Najbardziej przyda nam się klasyczna, czarna herbata lub ulubione zioła, a do tego dodatki: imbir, cytryna, miód. To taki klasyk. 😊

UWAGA! Przygotowując herbatę z miodem, cytryną, należy zwrócić uwagę na dwie bardzo ważne kwestie!

  1. NIGDY nie wrzucamy plasterka cytryny, kiedy torebka herbaty lub fusy herbaciane znajdują się w naczyniu – dzbanku, filiżance, kubku, szklance. Fusy, torebkę najpierw należy usunąć z naparu, a dopiero w następnej kolejności do naparu możemy włożyć cytrynę. Bezpośredni kontakt fusów i soku z cytryny jest niepożądany, ponieważ w takiej sytuacji zawarty w herbacie glin (aluminium) uwalnia się do naparu. Aluminium, które w taki sposób dostaje się do naszego organizmu i odkłada się w nim jest toksyczne, a po iluś latach może nawet dać efekt w postaci choroby Alzheimera. Glin, czyli aluminium jest w każdej czarnej herbacie. To substancja chemiczna, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu liści herbaty. Tyle, że nie uwalnia się ona do naparu. Kiedy więc parzymy liście herbaty, jesteśmy całkowicie bezpieczni. Aluminium nie dostaje się do naszego napoju. No, chyba że wrzucimy właśnie cytrynę, albo wlejemy do naparu cytrynowy sok. Wtedy właśnie stwarzamy idealne warunki do tego, by do naszego naparu dostał się glin. A tego oczywiście nie chcemy, więc należy o tym pamiętać i przyrządzać herbatę z cytryną w odpowiedni, bezpieczny sposób. 😊
  2. NIGDY nie wkładamy do gorącego naparu miodu. Jeśli chcemy posłodzić napar cukrem, możemy posłodzić nawet bardzo gorącą herbatę. Z miodem jest inaczej. Jeśli umieścimy miód w gorącym naparze, całe dobro i wartości płynące z miodu zostaną zabite przez zbyt wysoką temperaturę. Miód można dodać do herbaty, kiedy ta robi się ciepła, a nie kiedy jest gorąca.

 

Wyższą szkołą jazdy jest przygotowywanie naparów własnoręcznie, z kilku składników. To już nie jest zalanie torebki ekspresowej albo kupki fusów herbacianych. To już jest zabawa z komponowaniem smaków i aromatów. :D

Polecam przyrządzanie takich naparów w garnku. Garnek daje wygodę i możliwość kontrolowania sytuacji na bieżąco. 😊 Jesienna i zimowa herbata z garnka, przygotowywana od początku do końca przez nas, może zawierać tak naprawdę wszystko, co tylko lubimy i czego sobie życzymy. 😊 Ja najbardziej lubię gotować na wodzie plastry pomarańczy, cytryny, dodaję do tego imbir, cynamon, goździki, pod koniec gotowania zasypujemy miksturę herbatą. Taką jaką lubimy. 😊 To może być suszona mięta, to może być czarna herbata (byle nie o bardzo intensywnym aromacie), to może być również melisa. Wedle życzenia można posłodzić miodem, brązowym cukrem, albo również można nie słodzić w ogóle.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----