Pierwsze kroki w kuchni PKU | PKUconnect

Podaruj każdemu uśmiech

Karolina

Pierwsze kroki w kuchni PKU

Kuchnia może być pasją. Coś na ten temat wiem, ponieważ dla mnie to jedna z największych pasji w życiu. Jednak wcale pasją być nie musi. Ale jedno jest pewne - gotować musi każdy. Lepiej lub gorzej, to nieistotne. Nie trzeba być zaraz master chefem. Ale jednak gotować przynajmniej pewne podstawowe potrawy trzeba umieć, aby móc się usamodzielnić, a w przypadku Fenylaków to szczególnie ważne, aby móc odpowiednio zadbać o swoją dietę. W kuchni możemy podpatrywać nasze mamy, bo to najczęściej one przygotowują nam jedzenie, pieką chleby, dbają o naszą dietę. No a co dalej? Trzeba się uczyć, aby samemu później umieć prowadzić swoją dietę tak samo dobrze, jak robiły to dla nas mamy. Nie ma w tym temacie lepszych nauczycieli od rodziców :) Mama jest najlepsza - każdy to wie. :)

Pierwsze kroki w gotowaniu warto stawiać już w wieku nastoletnim. Z jednej strony możemy odciążyć mamę i tatę, a z drugiej - uczymy się przydatnych kulinarnych umiejętności, które przydadzą się w przyszłości. Przychodzi w końcu taki moment, kiedy trzeba się usamodzielnić. Dla jednych taki moment przychodzi np. w sytuacji, kiedy trzeba zamieszkać w internacie przy szkole lub wyjechać na studia i wynająć mieszkanie. Dla innych będzie to moment, w którym wyprowadzają się "na swoje" i w swoim dorosłym życiu przejmują stery kulinarne już tak bardzo na poważnie - aby gotować dla siebie, żony/męża, dzieci. Te wszystkie umiejętności, patenty kulinarne, które podpatrzymy w domu, przydadzą nam się w samodzielnym gotowaniu.

Co zatem warto robić?
- Przede wszystkim trzeba podpatrywać kulinarne działania mamy, taty, babci
- Koniecznie zadawajcie pytania, jeśli jakieś się Wam pojawią. Wasi bliscy z całą pewnością z wielką radością podpowiedzą Wam jakieś ciekawe kulinarne patenty, albo pokażą rodzinne, tradycyjne receptury i przepisy.
- Bierzcie czynny udział w procesie gotowania w domu. Szczególnie, jeśli widzicie, że w kuchni coś się dzieje i gotowane jest coś, co Was interesuje i co będziecie mogli na przyszłość wykorzystać. Warto podpatrzeć, dopytać jak mama przygotowuje Wasz chleb PKU. Jakie są proporcje? Co dodajemy do czego? Czy musi być zachowana jakaś istotna kolejność? To wszystko jest bardzo ważne.
- Załóżcie sobie zeszyt, notes, przepiśnik. Warto zapisywać wszystkie szczegóły. Tak, by móc z tej wiedzy i z poznanych przepisów korzystać w przyszłości.
- Bardzo istotne jest to, aby swoje pierwsze kroki kulinarne stawiać jak najwcześniej, kiedy jeszcze na takim etapie, kiedy wszystko robimy na spokojnie. Wtedy, kiedy mama czy tata, a może babcia, mogą nam wszystko pokazać, nauczyć. Nauka i pomoc w stawaniu na własnych nogach pod względem kulinarnym, kiedy dosłownie za chwilę macie wyjechać do innego miasta, aby żyć w nim samodzielnie, to trochę za późno. Taki wyjazd wiąże, że z wieloma przygotowaniami, na pewno również z pewnym stresem. To nie jest najodpowiedniejszy moment do tego, aby prosić mamę o szkolenie z robienia naleśników PKU. Najlepiej jest się interesować i pomagać w kuchni, tak by obserwować wszystko i uczyć się odpowiednio wcześnie.

Co warto opanować na początku swojej drogi kulinarnej?
- Dla wszystkich Fenymenalnych najistotniejszy będzie na pewno chleb. Taka umiejętność wypieku własnego chleba PKU jest bardzo ważna. To podstawa. 
- Dobrze jest opanować umiejętność przygotowywania naleśników PKU. To bardzo proste danie, które może być obiadem, kolacją i z powodzeniem również sprawdzi się jako śniadanie.
- Sałatki to zawsze dobre rozwiązanie. Warto opracować sobie 5-10 sałatek, które lubimy, które mamy przećwiczone i przygotowywać je sobie później wymiennie.
- Z innych prostych dań można nauczyć się przygotowywać placuszki warzywne, placki ziemniaczane, kotlety warzywne. To fajne potrawy, a są bardzo proste do wykonania.
- Do śniadań, kolacji, do kanapek, fajnie jest przygotować sobie pasty warzywne, albo troszkę bardziej zaawansowane kulinarnie - pasztety warzywne. To wcale nie jest strasznie trudne. :)
- Do obiadu warto opracować sobie kilka sosów warzywnych, które mogą posłużyć nam jako dodatek do makaronu PKU czy ryżu PKU.
- Na obiady doskonałym pomysłem są dania jednogarnkowe - potrawki warzywne. Wszystkie składniki w jednym garnku, do tego np. passata pomidorowa albo mleczko kokosowe, pasta curry - wtedy nasze danie nabiera fajnego, orientalnego smaku. To wcale nie muszą być ciągle takie same i nudne potrawy. Absolutnie nie!

Co będzie potrzebne początkującemu kucharzowi, który chce usamodzielnić się i prowadzić swoją własną kuchnię?
- Podstawą są dobre noże. Dobry nóż to szybkie, sprawne i wygodne krojenie.
- Deski do krojenia, tace do układania produktów.
- Miseczki, pudełeczka do przechowywania składników lub porcji gotowej potrawy
- Dobra obieraczka do warzyw to absolutny must have. W diecie PKU wykorzystujemy wiele warzyw i owoców. Sprawne obieranie ich to zdecydowana wygoda.
- Garnków nie trzeba mieć z jakiejś najwyższej półki, aby fajnie się sprawdzały. Dobry supermarketowy garnek też może być bardzo fajny. W garnkach musi być podstawa - duży garnek na zupę, jeden z rodzaju średnich, ale nieco większy, jeden z tych średnich, ale już taki mniejszy. W takich garnkach już można gotować.
- Patelnia mała, taka jak do jajecznicy i patelnia duża nadająca się do przesmażenia np. warzyw. Wok to już raczej wyższy stopień zaawansowania kulinarnego. Jeśli jednak ktoś lubi warzywne dania azjatyckie i wie, że od razu będzie mu się wok przydawał, to jak najbardziej warto kupić. 
- Naczynie żaroodporne - polecam szklane - to dobre rozwiązanie dla początkujących kucharzy i potrzebny sprzęt kuchenny. Przyda się zarówno do zapiekanki, jak i do upieczenia różnych warzyw. To naczynie przydające się w przyrządzaniu gorących dań jednogarnkowych.
- Foremka keksówka do chleba
- Drewniane łopatki oraz łopatki ze specjalnego tworzywa. Oczywiście nie metalowe.
- Silikonowy pędzelek i łopatka.
- Jeśli ktoś zamierza robić dużo sałatek, warto zainwestować w jakąś fajną salaterkę, np. dużą miskę bambusową.
- Wirówka do sałaty to absolutny must have w dzisiejszej kuchni. Szczególnie w kuchni wege.

Czy przydadzą się w kuchni początkującego kucharza jakieś bardziej zaawansowane sprzęty kuchenne?
- Osobom które pieką sobie na co dzień chleb PKU z całą pewnością przyda się mikser.
- Jeśli chodzi o inne sprzęty, typu: robot planetarny, Thermomix, Lidlomix lub inne wersje termorobotów, szybkowary, wolnowary, uważam, że tego rodzaju sprzęty powinno się kupować na bardziej zaawansowanym etapie gotowania na własną rękę. Kiedy już gotujemy sami, usamodzielnimy się i przez jakiś czas pracujemy nad naszą dietą, nad naszymi potrawami samodzielnie, dajmy sobie trochę czasu i zastanówmy się nad tym, jakiego rodzaju sprzęt kuchenny z tych bardziej zaawansowanych, będzie nam potrzebny. Który z tych sprzętów spisze się najlepiej w naszej kuchni. Warto zadać sobie pytanie „czy na pewno będę używał tego sprzętu?". Od wielu lat jestem na bieżąco w temacie termorobotów. I na ich przykładzie mogę powiedzieć, że jest wielu ich użytkowników, którzy najpierw zainwestowali kilka tysięcy złotych, a teraz po jakimś czasie przyznają na grupach tematycznych, że sprzęt im się w ogóle nie spisuje i że w sumie to był taki niepotrzebny zakup. Wcale z niego nie korzystają, stoi i się kurzy. Także jeśli chodzi o bardziej zaawansowane sprzęty, to...

po 1. zadajmy sobie pytanie "czy będę korzystał?"

po 2. przepatrzmy dokładnie wszelkie recenzje, opinie użytkowników, zastanówmy się czego od tego sprzętu oczekujemy i wybierzmy ten, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom

po 3. przeszukajmy wszystkie oferty, zastanówmy się nad kosztem zakupu. Być może również warto zastanowić się nad kupnem takiego już bardziej zaawansowanego sprzętu, ale z drugiej ręki, dzięki czemu koszt będzie mniejszy.

Zanim jednak dojdziemy do etapu z super sprzętami kulinarnymi, warto postawić pierwsze kroki i dojść do perfekcji z takimi najbardziej podstawowymi i najbardziej lubianymi przez nas daniami. Poprzez ćwiczenie i przygotowywanie dań jeszcze raz i jeszcze raz, uczymy się, udoskonalamy nasze umiejętności. :) 

Mamy niewyczerpane źródła inspiracji wokół nas. Internet i miliony ciekawych przepisów, książki kulinarne, magazyny kulinarne. Niektóre przepisy wystarczy tylko troszkę przerobić i już mamy wersję PKU. Warto również ćwiczyć taką umiejętność jak zamiana składników, kreatywne przerabianie dania nie-PKU, na danie PKU. Mamy mnóstwo inspiracji na PKUconnect. Mamy warsztaty Jerzego Nogala, w czasie których możemy nauczyć się przygotowywania wielu wspaniałych dań. Na naszych grupach PKU wymieniamy się pomysłami, przepisami. Inspiracji dokoła mamy całe mnóstwo. Trzeba z tego wszystkiego korzystać, a dzięki temu z dnia na dzień będziemy podnosić swoje umiejętności kulinarne. :)

Powodzenia! :)
Karolina

placki

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----