Rzetelne źródła informacji nt. wartości odżywczych | PKUconnect

Blog dietetyka

Izabela Horka

Rzetelne źródła informacji nt. wartości odżywczych

Pacjenci na wizytach w Poradni Chorób Metabolicznych często pytają: Pani Izabelo, jakie rekomendowane źródła wiedzy Pani poleca jako dietetyk? Dla mnie odpowiedź jest oczywiście jedna, bo korzystam tylko i wyłącznie ze sprawdzonych informacji. Ale zanim Wam o nich opowiem, kilka słów wstępu!

W obecnym gąszczu informacji, gdzie krzyżują się i zderzają ze sobą różne, często bardzo sprzeczne komunikaty i  interesy, poszukiwanie oraz interpretowanie informacji na temat żywności, żywienia i zdrowia na własną rękę to zajęcie nie tylko trudne i wymagające, ale też dość ryzykowne ze zdrowotnego punktu widzenia. Dlatego dla wszystkich tych, którzy chcą zdobyć rzetelną i  sprawdzoną wiedzę na temat zdrowego żywienia, a także diety PKU, lecz nie mają czasu lub siły na samodzielne śledzenie i analizowanie medialnych przekazów, wskazuję poniżej kilka solidnych i  wiarygodnych źródeł wiedzy, z  których sama na co dzień korzystam. Oczywiście tych podręczników jest o wiele więcej, ale to mój dietetyczny niezbędnik w pracy.

Podręczniki

Do najważniejszych i najbardziej wiarygodnych źródeł informacji, z których każdy może czerpać wiedzę o prawidłowym żywieniu, należą podstawowe podręczniki akademickie z dziedziny żywienia człowieka  np. podręczniki do nauki dietetyki. Te wszystkie informacje opracowywane są przez ekspertów z renomowanych uczelni i instytutów  naukowo-badawczych, w tym Instytutu Żywności i Żywienia, Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i uniwersytetów medycznych. Polecam Wam na przykład pozycje takie jak:

Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży pod redakcją Hanny Szajewskiej i  Andrei Horvath

Praktyczny Podręcznik Dietetyki pod redakcją Mirosława Jarosza

Książka kucharska - Dieta niskobiałkowa pod opieką Ewy Ehmke vel Emczyńskiej-Seliga , gdzie autorami przepisów PKU są dietetycy z Polski

Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy  Rychlik, Katarzyny Stoś i Jadwigi Charzewskiej.

Publikacje i materiały edukacyjne

Polecam tylko te pochodzące ze sprawdzonego i ogólnie dostępnego dla pacjenta PKU źródła np.  PKUConnect. Zawarte tam ważne i cenne informacje opracowane są przez specjalistów. tj. lekarzy, dietetyków, psychologów, prawników , jak również przez samych pacjentów – ambasadorów diety PKU oraz przez jedynego w swoim rodzaju szefa kuchni Jerzego Nogala, który w praktyczny i sprawdzony sposób przestawia propozycje znakomitych dań niskobiałkowych.

Kochani, pamiętajcie, najbardziej godne zaufania przekazy medialne na temat żywności, żywienia i zdrowia to te, które opierają się na solidnych źródłach informacji, a więc przede wszystkim na wysokiej jakości publikacjach i dowodach naukowych lub też na wypowiedziach uznanych, utytułowanych ekspertów związanych z fenyloketonurią. Tak więc nie muszę chyba dłużej rekomendować Wam portalu PKU Connect –  sami  wiecie, że zaglądając tam widzicie same sprawdzone i rzetelne informacje na temat choroby, jej aspektów prawnych, psychologicznych, dietetycznych, czy kulinarnych. Wy doskonale wiecie, że najlepiej szukać informacji o PKU, których bezpośrednimi autorami są eksperci.

Podstawowe zalecenia i rekomendacje żywieniowe dla populacji polskiej w Internecie

W sytuacji braku posiadania podręczników zawsze możemy skorzystać ze sprawdzonego źródła dostępnego w Internecie. Rzetelne informacje znajdziecie m.in. w: Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz związanych z nią 10 Zasadach Zdrowego Żywienia. Informacje te są dziś bardzo łatwo dostępne dla każdego pacjenta PKU z dostępem do Internetu. Bardzo ważny jest też fakt, że obydwa te opracowania można pobrać zupełnie bezpłatnie, w atrakcyjnej formie graficznej ze strony Instytutu Żywności i  Żywienia (http://www.izz.waw.pl) lub Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pl). Poza tym można tam znaleźć aktualnie obowiązującą Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży wraz z jej zasadami oraz wiele interesujących artykułów, publikacji itp.

Wartość odżywcza

Informacja o wartości odżywczej produktu powinna zostać podana z przodu opakowania wszystkich paczkowanych produktów spożywczych i wyrażona w przeliczeniu na 100 ml/100g lub na porcję. Niezbędne informacje muszą być przedstawione w czytelny dla konsumenta  sposób. Musi także istnieć znaczący kontrast między pismem a tłem etykiety. Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej produktu/potrawy musi zawierać wszystkie następujące dane:

  • wartość energetyczną, którą należy podać zarówno w kJ (kilodżulach), jak i w kcal (kilokaloriach), jednak najpierw należy podać wartość w kilodżulach, a następnie wartość w  kilokaloriach. Można użyć skrótu kJ/kcal.
  • ilość tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych
  • węglowodanów
  • cukrów
  • białka
  • soli

A do pozostałych szukanych wartości odżywczych np. fenyloalaniny polecam sprawdzone źródła informacji, z których korzystam w swojej codziennej pracy z pacjentem nie tylko PKU, tj.:

„Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw" - Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow. Tabele to baza danych o wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. Zawiera dane dotyczące wartości energetycznej i odżywczej 932 produktów spożywczych i potraw. Pamiętajcie jednak, że to są polskie tabele. Dla tych którzy zwiedzają lub zamierzają zwiedzać różne zakątki świata polecam zapoznać się   obowiązującymi tabelami i danymi w danym kraju. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, które zostały sporządzone lub które są dostępne w Europie, wymienione są tutaj. Spis europejskich tabeli i baz danych wartości odżywczej produktów spożywczych został również opracowany jako część COST Action 99  i jest dostępny na stronie http://www.langual.org/langual_literature.asp.

narzędzia PKU - Zawsze pada pytanie od pacjentów o to, które polecam? Ja oczywiście  rekomenduje te  szybkie i  ogólne dostępne narzędzia dostępne na PKUConnect tj. PKU Licznik i  Tabela  z  wyszukiwarką PHE. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie te 2 narzędzia są bardzo pomocne w codziennej pracy z pacjentem PKU. Dzięki nim w bardzo szybki sposób znajduję wartości odżywcze szukanych produktów lub potraw. Także, kto jeszcze ich nie zna, serdecznie polecam! To bardzo ułatwia komponowanie codziennego menu PKU.

Podsumowując

Pamiętajmy jednak, że nawet najlepsze media, książki i czasopisma naukowe nie są nam w stanie zastąpić indywidualnego kontaktu z doświadczonym lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem. W przypadku choroby lub jakichkolwiek niepokojących dolegliwości zdrowotnych to właśnie oni powinni być dla nas pierwszym i najważniejszym źródłem informacji i porad. Zapraszamy wszystkich do kontaktu ze swoimi specjalistami w poradni. Może nie każda wizyta w obecnych obostrzeniach odbędzie się osobiście, ale na każdy telefon i e-mail na pewno otrzymacie odpowiedź.

Pamiętajcie Kochani, że zdrowie jest wartością zbyt cenną i kruchą, aby opierać je na wiedzy czerpanej z niepewnych, przypadkowych źródeł. Bądźcie ostrożni i czujni, kiedy kolejny raz zdecydujecie się  skorzystać z usług „dr Google’a”.

Z pozdrowieniami, Izabela Horka

 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----