Babka z cukinii | PKUconnect

Babka z cukinii

przyGOTOWANIE

1. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju

2. Cukinię obieramy, drążymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą i czekamy aż puści soki, następnie dokładnie wyciskamy cukinię.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ser trzemy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki (cebula, mąka, olej, żółtko, ser) dodajemy do cukinii i porządnie mieszamy. Przyprawiamy według uznania.

4. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C

 

Ilość fenyloalaniny: 380,6 mg

Ilość białka: 8,8 g

Ilość energii: 1388,7 kcal

Dla ilu osób jest danie: 6

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Masło ekstra 5 37.4 0.035 1.6
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 6 15.78 0.036 0.786
Mąka niskobiałkowa PKU 150 574.5 0.6 29.1
Cukinia 400 68 4.8 220
Żółtko jaja kurzego 20 63.4 3.1 138.4
Zastępnik sera niskobiałkowy PKU 60 146.4 0.36 6.84
Olej rzepakowy 60 540 0 0
Cebula 20 6.6 0.28 12.4
Suma wartości odżywczych 721 g 1452.08 kcal 9.211 g 409.126 mg

Składniki

  • masło (do wysmarowania formy) - 5g
  • sól -
  • pieprz -
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżki
  • mąka niskobiałkowa - 150g
  • cukinia - 400g
  • żółtko - 20g
  • ser żółty PKU - 60g
  • olej - 60g
  • cebula - 20g

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
63.43
mg / porcja
Czas przygotowania
45 min
Trudność Łatwe
Ocena

Autor przepisu

@akussia

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----