Deser dynia z jabłkiem | PKUconnect

Deser dynia z jabłkiem

przyGOTOWANIE

Dynie obrać ze skóry. Przekroić na pół i wydrążyć środek.

(Pozyskane pestki odzyskać z miąższu. Można je obrać i wysuszyć do późniejszego spożycia. Albo po prostu wysuszyć i przeznaczyć potem do zasadzenia. W pestkach dyni jest dużo Betasitosteronu, który jest szczególnie polecany dla mężczyzn, jako profilaktyka przerostu prostaty oraz wspomagania jej leczenia.)
Obraną dynię zetrzeć na drobnej tarce na miazgę i przełożyć do garczka. I smażyć na małym ogniu jak powidła. Czym dłużej się je podgrzewa, tym więcej wody z niej wyparuje i potrawa będzie gęściejsza.
Jabłka umyć, wydrążyć środki i zetrzeć na drobnej tarce. Włożyć do drugiego garczka. Smażyć na wolnym ogniu.
Dynie i jabłka osobno wysmażone połączyć w jednym garczku i wymieszać.
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą. Skórkę z pomarańczy leciutko zetrzeć tarką. Następnie wycisnąć sok z pomarańczy. Na koniec dodać startą skórkę z pomarańczy i wlać wcześniej wyciśnięty sok. Wszystko razem wymieszać.
Ponieważ wykonywana jest jednorazowo większa ilość, można gorące owoce przełożyć do wyparzonych , gorących słoików. Słoiki zakręcić i przewrócić dnem do góry. Owoce można przechowywać w piwnicy i w miarę potrzeby spożywać je również w późniejszym czasie.

Można spożywać na zimno jako deser albo jako dodatek do placków, chleba. Polecany również jako danie dla małych dzieci.

 

Ilość fenyloalaniny: 687,5 mg
Ilość białka: 19,5 g
Ilość energii: 850 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Jabłko 1000 500 4 120
Dynia 1000 330 13 470
Pomarańcza 240 112.8 2.16 93.6
Suma wartości odżywczych 2240 g 942.8 kcal 19.16 g 683.6 mg

Składniki

  • jedna pomarańcza -
  • jabłka - 1kg
  • dynia - 1kg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
171.88
mg / porcja
Czas przygotowania
30 min
Trudność Łatwe
Ocena

Autor przepisu

@mazda

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----