Gołąbki z Kus Kusem PKU | PKUconnect

Gołąbki z Kus Kusem PKU

przyGOTOWANIE

Składniki na 5  porcji

  • 250 g kapusta biała 
  • 250 g pieczarka uprawna świeża 
  • 200 g cebula 
  • 5 g czosnek 
  • 5 g pietruszka, liście
  • 10 g olej rzepakowy tłoczony na zimno 
  • 75 suchy Makaron Kus Kus PKU op.500 g ,,Promin” 
  • sól, pieprz wg uznania, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy Kus Kus: w dużym garnku wodę lekko osolona (1 litr) doprowadzić do wrzenia, wrzucić 75 g Kus Kus , gotować 7 do 9 minut (aż zmięknie). Przecedzić , przepłukać gorącą wodą.  Z  75 g suchego makaronu otrzymujemy 200 g gotowego do spożycia produktu.
  2. Następnie przesmażamy oczyszczone i obrane pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy. Gdy będą wystudzone dodajemy do Kus Kus i całość łączymy ze sobą. Odstawiamy na czas zaparzania liści kapusty.
  3. Gdy liście będą lekko miękkie farsz dzielimy na 5 porcji i nakładamy go w kapustę pamiętając o wycięciu z liści kapusty twardych rdzeni. Zwijać gołąbki – dół, boki, góra. Tak przygotowane gołąbki umieścić w parowarze, parować około 15 minut. Jeśli parowar posiada funkcje "witamin plus" to wszystkie soki z potrawy tam spłyną, dając nam bazę na sos. Gdy czas parowania się skończy odlewamy z pojemniczka parowaru cały sok z potrawy.
  4. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i umieszczamy na małej patelni/rondelku doprowadzając je do zmiękczenia, doprawiamy solą, dolewamy bulion z gołąbków i całość doprowadzamy do zagotowania. Gołąbki umieszczamy w naczyniu i polewamy gotowym przecierowym sosie z e świeżych pomidorów.
  5. Całość posypujemy zielona pietruszką. Potrawa idealna z możliwości modyfikacji farszu. Doskonała propozycja na obiad.

Czas przygotowania max. 40 minut.

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Kapusta biała 250 82.5 4.25 180
Pieczarka uprawna, świeża 250 65 10 267.5
Cebula 200 66 2.8 124
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Pietruszka, liście 5 2.45 0.22 10
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 10 90 0 0
Makaron granulki /kuskus/ niskobiałkowy PKU 500 g 75 266.25 0.45 15
pomidory 500 95 4.5 115
Suma wartości odżywczych 1295 g 674.8 kcal 22.54 g 725 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
143.25
mg / porcja
Czas przygotowania
45 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@izabelahorka

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----