Jesienne pasty | PKUconnect

Jesienne pasty

przyGOTOWANIE

Jednym z największych dla mnie wyzwań w diecie PKU było dla mnie jedzenie do szkoły. Jako, że zawsze byłam strasznym niejadkiem, mało które kanapki mi faktycznie smakowały. Poza tym ile można jeść chleb z dżemem, albo ogórkiem i sałatą (nie przepadałam)? Podobnie było ze śniadaniami „na szybko”. Dlatego, jako że rok szkolny wre, pomyślałam żeby wrzucić parę pomysłów na jesienne pasty na kanapkę. Szybkie, proste i smaczne  Co Wy na to?

 

Pasta z bakłażana w bliskowschodnim stylu

Tutaj chciałabym uprzedzić, że warto najpierw wypróbować niewielką ilość. Jest to dosyć specyficzna w smaku pasta, niekoniecznie odpowiadająca dzieciom.

1 bakłażan (ok. 300g)

1-2 ząbki czosnku (ok. 5g)

Kilka kropel soku z cytryny

Olej sezamowy (ok. 5g)

Sól, pieprz

Podawane z plasterkiem karmelizowanej gruszki (ok. 30g)

 

Wartości odżywcze:

Kalorie: 133.7 kcal   Białko: 3.8g   Fenyloalanina: 174.4mg

 

Przygotowanie

Bakłażana zawijamy w folię i pieczemy aż będzie miękki. Można go również „opalać” na gazie, wtedy będzie miał taki fajny „smoked” (jakby lekko przydymiony) smak. Pieczemy go razem z czosnkiem. Obieramy ze skórki bakłażana i wrzucamy do miski. Odsączamy – ważne, żeby w misce nie było wody/płynu! Dodajemy kolejne składniki (bez gruszki) i miksujemy. Na sam koniec przed podaniem wrzucamy na patelnię plasterek gruszki. Można dodać odrobinę cukru do smaku. Tak przygotowaną gruszkę kładziemy na kromkę chleba z ostudzoną (!) pastą.

Pasta z brokułu

80g brokułu

Kilka kropel soku z cytryny

Oliwa z oliwek (ok. 5g)

Papryka słodka/pikantna/pieprz cayenne

Sól

Sczypiorek/pietruszka do dekoracji

 

Wartości odżywcze (bez przypraw i soku z cytryny):

Kalorie: 65.5kcal  Białko: 2.4g   Fenyloalanina: 99.2mg

 

Przygotowanie

Gotujemy brokuł w osolonej wodzie, tak aby był bardziej miękki niż al dente. Rozgniatamy widelcem lub blendujemy dodając powoli sok z cytyny, oliwę i przyprawy. Pasta będzie się również nadawała idealnie do makaronu. Podajemy ją na zimno, smarując chleb lub grzankę. W obu wersjach będzie dobrze smakowała. Można ją również podać z plasterkiem pomidora na wierzchu, albo z pomidorkami cherry.

5

Pasta z marchewki

2 marchewki (ok. 150g)

Kilka kropel soku z cytryny

Skórka z cytryny

Odrobina cynamonu

Odrobina kardamonu (opcjonalnie)

Szczypta czarnuszki

 

Wartości odżywcze (bez przypraw):

Kalorie: 40.5kcal    Białko: 1.5g   Fenyloalanina: 52.5mg

 

Przygotowanie

Ugotować lub upiec marchewkę (jeżeli pieczemy polecam dodać odrobinę miodu). Miksujemy  ją z sokiem z cytryny, odrobiną skórki, kardamonem i cynamonem. Na sam koniec dodajemy czarnuszki, ale już bez miksowania. Nadaje się zarówno na świeży chleb, jak i tosta. Podawać na zimno z odrobiną pietruszki lub czarnuszki do dekoracji.

 

5

Takie pasty z pieczonych lub gotowanych warzyw to bardzo fajna alternatywa dla „zwykłej” kanapki. Spokojnie postoją w lodówce, także nie trzeba ich zużywać na raz. Generalnie ile warzyw tyle opcji na pasty  Teraz w sezonie jesiennym ciekawą opcją są również pasty z dyni, pasternaku, jarmużu (aczkolwiek tu trzeba mocno uważać na zawartość phe). Ja osobiście jestem ogromną wielbicielką pepperonaty, ale o tym może innym razem 

Smacznego!

Maria Słupska

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Suma wartości odżywczych 0 g 0 kcal 0 g 0 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
52.50
mg / porcja
Czas przygotowania
15 min
Trudność Łatwe
Ocena

Autor przepisu

@mslupska

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----