Krokiety | PKUconnect

Krokiety

przyGOTOWANIE

Ilość zależy od wielkości naleśników!

Naleśniki:
Skrobia ziemniaczana 150 g
Guma guar 2 g
Aquafaba 50 ml
Woda 350 ml
Olej 20 g

PHE: 49 mg, B: 1.03 g, E: 707 kcal

Panierka:
Bułka tarta PKU 100 g
Skrobia kukurydziana 50 g
Napój migdałowy 200 ml
Olej lub maslo klarowane do smażenia

PHE: 47 mg, B: 1,2 g, E: 580 kcal

Farsz:
Kapusta kiszona 500 g

Podgrzybki suszone 50 g
Boczniaki 250 g
Rodzynki 20 g
Brandy 50 ml
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Olej do smażenia

PHE: 434 mg, B: 10.46 g, E: 170 kcal
Uwaga! należy zważyć cały farsz, potem każdą porcję i obliczyć wartość dla jednej sztuki

Sposób przygotowania - naleśniki:

Skrobię wymieszaj z gumą guar, dodaj aquafabę, wodę i olej.
Wymieszaj rózgą albo mikserem i odstaw na pół godziny.
Zamieszaj i dodaj trochę wody. Ciasto powinni być mało gęste i lejące.
Smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Na naleśnik nałóż farsz i zawin jak gołąbek. Krokieta zanuż w napoju migdałowym i obtocz w bułce tartej wymieszanej ze skrobią kukurydzianą. Jeszcze raz zanurz i obtocz w panierce.

Smaż na oleju aż panierka się zarumieni.

Sposób przygotowania - farsz:

Kapustę przesiekaj i przesmaż na oleju. Przesmaż też boczniaki i namoczone i ugotowane podgrzybki. Rodzynki posiekaj i ugotuj w brandy. Wszystko połącz, dopraw i smaż kilkanaście minut razem. Jeśli kapusta jest za sucha, podlej odrobiną wody z gotowania grzybów. Farsz na uszka przesiekaj drobno.

krokietykrokiety zawiniętekrokiety2

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Suma wartości odżywczych 0 g 0 kcal 0 g 0 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny mg / porcja
Ocena

Autor przepisu

@Jerzy Nogal

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----