MAJÓWKA Z GRILLA | PKUconnect

MAJÓWKA Z GRILLA

przyGOTOWANIE

Szaszłyki z ananasa

  • Składniki na 3 porcje
  • Ananas świeży  240 g
  • Oliwa 10 ml
  • Tymianek świeży 2 g
  • Rozmaryn świeży trzy gałązki

Ananasa pokrój na trzy plastry. I posmaruj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż plastry ananasa z dwóch stron, aż się przyrumienią. Gałązki rozmarynu obierz z igiełek (te odłóż i użyj później). Pokrój grillowane plastry ananasa i ponadziewaj na łodygi z rozmarynu.

Grillowane warzywa

  • Składniki na 4 porcje
  • Papryka czerwona 50 g
  • Papryka żółta 40
  • Papryka zielona 40 g
  • Cebula 30 g
  • Marchew 60 g
  • Pietruszka 50 g
  • Cukinia 300 g
  • Pieczarki 160 g
  • Ser PKU 20 g
  • Oliwa 20 ml
  • Papryka ostra w proszku 3 g
  • Sól szczypta

Papryki pokrój na duże kawałki, korzenne i cukinię przekrój wzdłuż na pół (cukinię wydrąż), pieczarki obierz i wyjmij nogę,  Warzywa obtocz w oliwie i grilluj około 10 minut z dwóch stron aż się przyrumienią. Mają być chrupiące.  Cukinię i pieczarki odłóż na bok a resztę warzyw pokrój drobno i wymieszaj ze startym serem PKU. Dopraw solą i ostrą papryką. Nafaszeruj nimi pieczarki i cukinię.

Możesz też pokroić wszystkie warzywa z grilla, doprawić i wymieszać z makaronem albo ryżem PKU.

Roladki  zgrillowanych warzyw

Składniki na 3 porcje

Grill:

  • Bakłażan 90 g
  • Pietruszka 30 g
  • Marchewka 40 g
  • Cukinia 50 g
  • Marynata:
  • Czosnek 2 g
  • Sól szczypta
  • Tymianek suszony 2 g
  • Oliwa 20 ml
  • Sok z 2 cytryny 10 ml

Zrób marynatę: czosnek pokrój drobno i zetrzyj z solą, włóż do miski, wsyp tymianek, wlej oliwę i sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli lubisz ostre dodaj chili albo pieprz.

Warzywa potnij obieraczką wzdłóż na długie plasterki i obtocz w marynacie. Smaż chwilę. Bakłażana smaż z dwóch stron aż się przyrumieni i zmięknie.

Na plasterki bakłażana nałóż plasterki marchewki, pietruszki i cukinii. Zwiń w roladkę i przebij patyczkiem do szaszłyków. Jeśli chcesz skrop sokiem z cytryny, będą jeszcze lepsze.

roladki

grillowane-warzywa

ananas

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Suma wartości odżywczych 0 g 0 kcal 0 g 0 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny mg / porcja
Czas przygotowania
90 min
Trudność Trudne
Ocena

Autor przepisu

@Jerzy Nogal

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----