Parmigiana z bakłażana (6 porcji) | PKUconnect

Parmigiana z bakłażana (6 porcji)

przyGOTOWANIE

Składniki na sos:

  • Pomidory krojone z puszki 350 g
  • Cebula 40 g
  • Czosnek 10 g
  • Bazylia 5 g
  • Oliwa 20 g
  • Sól, pieprz

Dodatki:

  • Bakłażan 500 g
  • Oliwa do smażenia lub olej ok 100 ml
  • Ser typu cheddar niskobiałkowy 200 g
  • Ser typu parmezan  niskobiałkowy 50 g*

 

Krok 1.
Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Każdy posól i odstaw na pół godziny, niech się spoci. Opłucz plastry bakłażana z soli i wody i wysusz na ręczniku papierowym.
Krok 2.
Ułóż plastry bakłażana w  blaszce na papierze do pieczenia, polej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 20 minut.
Krok 3.
Sos. Na oliwie przesmaż pokrojoną w półksiężyce cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 4.
Dodaj pomidory z puszki i posiekaną z grubsza bazylię. Smaż wszystko 3-5 minut aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5.
Podziel plastry bakłażana na 3 równe porcje.
Krok 6.
Spód średniego żaroodpornego naczynia posmaruj odrobiną sosu pomidorowego. Ułóż warstwę plastrów bakłażana, na wierzch nałóż 1/3 sosu pomidorowego i 1/3 startego sera.
Teraz znowu plaster bakłażana, sos i ser. I jeszcze raz rak samo.
Krok 7. 
Piecz w 180-190 stopniach 25-30 minut. Aż ser i sos zaczną się przypiekać.

* Możesz pominąć ten ser, nie rozpuszcza się zbyt dobrze (patrz zapiekanka w szklanym naczyniu) i ma więcej białka niż cheddar.

 

PHE: 508 mg, B: 12,44 g, E: 1673 kcal

parm

parma

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Suma wartości odżywczych 0 g 0 kcal 0 g 0 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
508.00
mg / porcja
Czas przygotowania
60 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@Jerzy Nogal

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----