Pasztet z cukinii i pieczarek | PKUconnect

Pasztet z cukinii i pieczarek

przyGOTOWANIE

Składniki na ok.13 porcji :

  • 1 400 g cukinia

  • 100 g marchewka

  • 105 g cebula

  • 5 g czosnek

  • 20 g olej kujawski tłoczony na zimno

  • 10 g masło extra 82 % tłuszcz

  • 25 g bułka tarta PKU ,,Bezgluten ”

  • 2 g curry

  • 20 g zamiennik jaja PKU ,, Bezgluten”

  • 15 g por

  • 100 pieczarki

  • zioła opcjonalnie wg uznania, sól i pieprz czarny

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju do miękkości, pod koniec dodaj pieczarkę uprzednio umytą i osuszoną, ale drobno pokrojoną. Całość podsmaż podlej delikatnie niewielką ilością wody, duś do miękkości. Gdy pieczarki będą miękkie całość odsącz na sitku. Po odsączeniu do całości dodaj sól, curry i mielony czarny pieprz oraz pozostałe zioła (wg uznania). Foremkę do zapiekania dokładnie wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki PKU. Nagrzej piekarnik do 190 C°. Do większej misy utrzyj cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posól. Jeśli będzie dużo soku to odsącz go, cukinia ma być sucha. Można to zrobić szybciej na samym początku, cukinie bywają czasami bardzo soczyste i proces obciekania może być dłuższy. Do cukinii dodaj startą drobniej marchewkę, posiekaną drobno por. Dodaj podsmażonej i wystudzonej z cebulki z czosnkiem i pieczarkami, dodaj pozostała bułkę PKU oraz ubity na pianę zastępnik jaja. Całość dokładnie wymieszaj łyżką drewnianą i przełóż do foremki. Zapiekaj w temperaturze 190 C ° przez ok. 60 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło jako dodatek do II dania obiadowego. Gorąco polecam i życzę smacznego.

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Cukinia 1400 238 16.8 770
Marchew 80 26.4 0.8 28
Cebula 105 34.65 1.47 65.1
Czosnek 5 7.6 0.32 13.5
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 25 225 0 0
Bułka tarta PKU 20 76.4 0.14 5.52
Curry 2 6.5 0.2532
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 20 72 0.06 1
Por 15 4.35 0.33 20.1
Pieczarki smażone 100 267 3.7 149
Suma wartości odżywczych 1772 g 957.9 kcal 23.8732 g 1052.22 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
101.92
mg / porcja
Czas przygotowania
60 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@izabelahorka

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----