Szaszłyki | PKUconnect

Szaszłyki

przyGOTOWANIE

Marynata do owoców (4 szaszłyki)
Składniki:

Sok z cytryny 10 g

Miód 8 g

Mięta świeża 1 g

Oliwa 9 g

Wartości dla marynaty:

Białko 0,14 g

PHE 4,70 mg

Energia 109 kcal

Owoce dowolne (PHE w 100 g):

Truskawki PHE: 24 mg

Rabarbar PHE: 29 mg

Morele PHE: 24 mg

Brzoskwinie PHE: 30 mg

Gruszki PHE: 43 mg

 owoce

Marynata klasyczna (4 szaszłyki)
Składniki:

Natka pietruszki 4 g

Czosnek 1 g

Sok z cytryny 10 g

Oliwa 15 g
Wartości dla marynaty:
Białko 0,28 g

PHE 12,5 mg
Energia 139 kcal

Warzywa korzenne i łodygowe (PHE w 100 g):

Pietruszka PHE: 92 mg

Marchew PHE: 35 mg

Brokuł PHE: 124 mg

Kalafior PHE: 97 mg

Burak PHE: 81 mg

 

Marynata azjatycka (4 szaszłyki)
Składniki:
Sok z limonki 15 g

Chili suszone 1 g

Kolendra świeża 4 g

Oliwa 15 g

Wartości dla marynaty:
Białko 0,19 g

PHE 6,65 mg,
Energia 138 kcal

Warzywa w (PHE w 100 g):

Cukinia żółta PHE: 55 mg

Cukinia zielona PHE: 55 mg

Bakłażan PHE: 49 mg

Papryka PHE: 50 mg

Kalarepka PHE: 77 mg

Rzodkiew PHE: 43 mg

 

Sposób przygotowania:

Zioła do marynat posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami, oczywiście chili i czosnek również posiekaj. Wymieszaj w marynacie owoce lub warzywa.

Rozgrzej grilla i do dzieła.

Jeśli chcesz grillować twarde warzywa, to możesz je chwilę obgotować przed zamarynowaniem.

Oczywiście użyj warzyw, jakich chcesz, nie jest tak, że pietruszka czy marchew nie pasują do azjatyckiej marynaty 😊.

marynaty

 

Tempura (na ok, 15 porcji)
Składniki:

Skrobia kukurydziana 60 g

Woda ok. 60 ml

Sól lub odrobina sosu sojowego (10 ml)

Chili w proszku 0,5 g
Wartości dla tempury:
Białko 0,32 g

PHE 17 mg

Energia 213 kcal

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj dokładnie składniki na tempurę i odstaw na 15 minut.

Rozgrzej olej w rondelku. Ponadziewaj owoce lub warzywa na patyczki do szaszłyków i smaż (ok. 2 min), aż tempura lekko się zarumieni.

tempura

Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga Wartość energetyczna Białko Fenyloalanina
Suma wartości odżywczych 0 g 0 kcal 0 g 0 mg

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny mg / porcja
Czas przygotowania
45 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@Agapku

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----