Tort PKU | PKUconnect

Tort PKU

przyGOTOWANIE

Sprzęty;

  • Waga
  • Miska średnia
  • rózga
  • foremka do tortów 28 cm
  • blender ręczny z trzepaczką lub trzepaczka
  • kielich do ubijania lub słoik 1 l
  • rondelek x 2

TORT  (12 porcji)  

  • Woda gazowana 500 ml
  • aquafaba 100 ml  (w 100 g PHE: 50 mg, B: 1 g, E: 18 kcal)
  • Olej 60 g  (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 884 kcal)
  • Cukier drobny 160 g  (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)
  • Proszek do pieczenia 10/15 g (w 100 g PHE: 13,1 mg, B: 0,6 g, E: 263 kcal)
  • Mąka ekstra krakowska 400 g  (w 100 g PHE: 31 mg, B: 0,3 g, E: 356 kcal)

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 100 g cukiru. Wlej odę gazowaną. Wymieszaj dokładnie trzepaczką. Odstaw na kilka minut aby mąka wchłonęła płyn. Dodaj olej, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ubij aqafabę zresztą cukru i delikatnie wmieszaj do masy.

Całość wylej do foremki 28 cm posmarowanej olejem. Piecz w 175 stopniach 70-80 minut.

Całość:  (PHE: 176 mg, B: 2,26 g, E: 2647 kcal)

Do przekładania:

  • maliny mrożone  500 g    (w 100 g PHE: 45 mg, B: 1,3 g, E: 29 kcal)
  • cukier 20 g   (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)

Ulubione owoce gotuj aż odparują i zgęstnieją ale nie za bardzo . Wymieszaj z cukrem. Posmaruj nimi warstwę jednego z placków tortu. Jeśli chcesz możesz też owoce pogotować i przecedzić przez sitko. Płynem nasącz ciasto a zmiksowanymi owocami posmaruj wierzch placka.

Całość: (PHE: 225 mg, B: 6,5 g, E: 145 kcal)

Galaretka z agarem (na górę):

  • kompot z wiśni  400 ml (wiśnie w 100 g PHE: 19 mg, B: 0,9 g, E: 47 kcal)
  • agar - 30 g (w 100 g PHE: 39 mg, B: 0,3 g, E: 191 kcal)

Bardzo gorący kompot wymieszaj z agarem , gdy przestygnie do około 60 stopni . Wyłóż tortownicę folią spożywczą i wlej galaretkę, niech zastygnie, potem delikatnie przełóż ją na wierzch tortu.

Całość z wiśniami: (PHE: 50 mg, B: 1,9 g, E: 152 kcal)

Do posmarowania boków: 

  • śmietanka 30% - 200 ml (w 100 g PHE: 100 mg, B: 2,2 g, E: 287 kcal)
  • cukier puder - 40 g (w 100 g PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 405 kcal)
  • sok z cytryny - 5 ml (w 100 g PHE: 35 mg, B: 0,8 g, E: 36 kcal)

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, tylko uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło. dodaj sok z cytryny wymieszaj i wstaw do lodówki.

Posmaruj boki tortu.

Całość: (w 100 g PHE: 202 mg, B: 4,44 g, E: 576 kcal)

tort

 

Dodatkowe informacje

Ilość fenyloalaniny
653.00
mg / porcja
Czas przygotowania
90 min
Trudność Średnie
Ocena

Autor przepisu

@Jerzy Nogal

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

----